Συγκλονιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας είχε επί της ουσίας… προαναγγελθεί μία ημέρα πριν από την ίδια της τη μητέρα στους γιατρούς περιλαμβάνονται στη δικογραφία, με βάση την οποία ασκήθηκε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου η ποινική δίωξη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Προφητεία; Ή ομολογία ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος; Κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, οι οποίες θα αναζητηθούν από την 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι η κατηγορούμενη.

«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Με τα λόγια αυτά, η Ρούλα Πισπιρίγκου προανήγγειλε στους γιατρούς το θάνατο του παιδιού της, μία ημέρα νωρίτερα αιφνιδιάζοντας  τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς τα ευρήματά τους δεν οδηγούσαν σε κανένα νέο μεγάλο επεισόδιο , το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

Η ψυχραιμία αυτή της μητέρας της μικρής Τζωρτζίνας αποτυπώθηκε στη μνήμη των μαρτύρων , οι οποίοι εξετάστηκαν  στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα , όπως είπαν, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η γυναίκα αυτή αντιμετώπιζε με την ίδια ψυχραιμία  ζητήματα που αφορούσαν στην πορεία της υγείας του παιδιού της.

Όσοι άλλωστε συμμετείχαν στην προσπάθεια να κρατήσουν στη ζωή την άτυχη Τζωρτζίνα θυμούνται πως «όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο,   εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί».

Από τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας όμως, προκύπτει και η «μεθοδικότητα» που χαρακτήριζε τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου, όλο το διάστημα της νοσηλείας του παιδιού, φροντίζοντας να παραμείνει σε μονόκλινο δωμάτιο,  η αγωνία της να πληροφορηθεί τεχνηέντως αν  υπάρχουν κάμερες σε αυτό ενώ παράλληλα, είχε αναλάβει η ίδια τη σίτιση του επικαλούμενη ότι είχε γνώσεις και μπορούσε να σιτίσει το παιδί της, το οποίο είχε γαστροστομία.

Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου μέχρι και το θάνατο της», τονίζεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της Αστυνομία.

Η 33χρονη μητέρα η οποία βρισκόταν πάντα δίπλα στη μικρή Τζωρτζίνα, όπως σημειώνουν γιατροί και νοσηλευτές, έμεινε ατάραχη ακόμη και όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο στην 9χρονη, στις 29 Ιανουαρίου. « Λίγο πριν από τις 2.30 μία απο τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι η κάτι άλλο.

Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Οταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.

Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοικό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφιγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15.50 κατέληξε».

Αρνητικές οι γονιδιακές εξετάσεις

Από τις εξετάσεις που έγιναν πάντως στη Τζωρτζίνα  για τα γονίδια και τον εξειδικευμένο γενετικό έλεγχο,  εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο και το αποτέλεσμα ήταν  αρνητικό.

«Θανατηφόρος δηλητηρίαση από κεταμίνη»

Σύμφωνα με την τοξικολογική έκθεση, ο θάνατος της Τζωρτζίνας « επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml». Ο χρόνος δε  που χρειάστηκε για να δράσει η  κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά.

Η πορεία προς το θάνατο

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας σημειώνοντας όταν το παιδί ήταν στο δωμάτιο και όχι στη ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα « αναφέρθηκαν διάφορα επεισόδια που έκανε το παιδί, συνολικά εννιά τα οποία και αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς.

Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.