«Μαζί με εσάς»: αυτό είναι το σύνθημα της εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν για μια δεύτερη θητεία στον γαλλικό προεδρικό θώκο. Αν και, όπως επισήμανε ο ίδιος χθες παρουσιάζοντας το μανιφέστο του, μόλις 23 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, «δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αλλά μια νέα μέθοδος». Ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζει καλά την κατηγορία της αλαζονείας, της εγκαθίδρυσης μιας κάθετης και συγκεντρωτικής εξουσίας, που τον συνοδεύει από το 2017: υπόσχεται λοιπόν στους Γάλλους περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία. Το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες είναι στηριγμένο σε τρεις άξονες: «Μια Γαλλία πιο ανεξάρτητη σε μια Ευρώπη πιο ισχυρή», «Μια πιο ενωμένη κοινωνία» και τέλος, ενίσχυση του «Ρεπουμπλικανικού συμφώνου». Εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ο Μακρόν διεκδικεί έναν διπλό ρόλο, «πρόεδρος για όσο πρέπει και υποψήφιος όσο μπορώ». Προκαλεί έτσι τη μήνη των αντιπάλων του, που τον κατηγορούν ότι αποφεύγει τη δημοκρατική συζήτηση. Αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες, ο γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται αδιαφιλονίκητος νικητής, το «Economist» μάλιστα αναθεώρησε τις πιθανότητες επανεκλογής του στο 97%. Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο «Monde», «ανάμεσα σε δύο εικόνες ξεκοιλιασμένων κτιρίων και ματωμένων παιδιών στην Ουκρανία, οι Γάλλοι αναζητούν έναν ηγέτη, περισσότερο από έναν υποψήφιο».

Εστω κι έτσι, ο Μακρόν αναμένεται να δεχθεί έντονη κριτική και από τα ακροαριστερά του, από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, και από τα ακροδεξιά του, από τη Μαρίν Λεπέν, για την πρότασή του να αυξηθεί σταδιακά η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια. Η Λεπέν, που έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις με 18% (έναντι 30%-31% του Μακρόν), προτείνει να μειωθεί στα 60 για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν από τα 20 τους χρόνια (σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της) και συγκεντρώνουν 40 έτη ασφάλισης, ενώ ο Μελανσόν, που έχει ανεβεί τελευταία στην τρίτη δημοσκοπικά θέση με 12%-14%, προτείνει μείωση στα 60 έτη για όλους. «Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο» επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος -που πρότεινε το 2017 σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64, αναγκάστηκε ωστόσο να αναβάλει τη σχετική μεταρρύθμιση λόγω αντιδράσεων και πανδημίας.

Ο Μακρόν παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του ως ένα πρόγραμμα «τροδοφοτούμενο από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε την τελευταία πενταετία» (πανδημία, κοινωνικά κινήματα, τρομοκρατία), «αγκυροβολημένο στο σήμερά μας», δηλαδή «την επιστροφή του τραγικού στην Ιστορία», με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τους «μεγάλους αναγκαίους μετασχηματισμούς», ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. «Μπορούμε να είμαστε το πρώτο μεγάλο έθνος που θα απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα», διαβεβαίωσε επαναλαμβάνοντας τα σχέδια για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς EPR, τον δεκαπλασιασμό της ηλιοθερμικής ηλεκτροπαραγωγής και την ανάπτυξη 50 αιολικών πάρκων στη θάλασσα έως το 2050. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί μια μεταρρύθμιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά η χθεσινή του ομιλία και συνέντευξη Τύπου στο Σεν-Σαν-Ντενί επικεντρώθηκε στην εσωτερική πολιτική – άλλωστε έχει ήδη παρουσιάσει εκτενώς το όραμά του για μια «Ευρώπη ισχυρή» και «στρατηγικά αυτόνομη».

Ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, για αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, μαζικές επενδύσεις με στόχο τη «γαλλική αγροτική, βιομηχανική και καλλιτεχνική ανεξαρτησία», περισσότερη αυτονομία για τα πανεπιστήμια, επιπλέον αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς που καινοτομούν, πρόσληψη 8.500 δικαστικών και διπλασιασμό της παρουσίας των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, καλύτερη «υπεράσπιση της ελεύθερης και ανεξάρτητης ενημέρωσης», εγκαθίδρυση μιας «αλληλεγγύης στην πηγή»… Εκτίμησε το κόστος του προγράμματός του στα 50 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, με μειώσεις φόρων ύψους 15 δισ. ευρώ («το ήμισυ στα νοικοκυριά, το ήμισυ στις επιχειρήσεις). Στους αντιπάλους του δεν αναφέρθηκε παρά ελάχιστα, ενώ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ μαζί τους πριν από τον πρώτο προεδρικό γύρο.