Ο πυρηνικός εφιάλτης έχει επανέλθει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όχι μόνο από τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, αλλά και μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια λένε ότι δεν πρόκειται για «άλλο Τσερνόμπιλ», αλλά παραμένει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

«Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, φοβάμαι», λέει στο BBC η καθηγήτρια Claire Corkhill, ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Φαίνεται ότι μόνο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτουργεί τώρα.

Το χειρότερο σενάριο

Η Corkhill λέει ότι οι αντιδραστήρες τίθενται «εκτός λειτουργίας», πράγμα που σημαίνει ότι «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους θέτουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».

Προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας. «Αν θέλεις να στοχεύσεις την παροχή ενέργειας των αντιδραστήρων, επιτίθεσαι σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο και αναγκάζεις τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.

Η Corkhill προσθέτει ότι το «χειρότερο σενάριο» θα ήταν να καταστραφεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου, καθώς «θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε απώλεια της ψύξης, η οποία προκάλεσε την τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της».