Φτάνουν στη χώρα μας έχοντας χάσει τους γονείς τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή έχοντας χωριστεί από την οικογένειά τους. Ερχόμενα στην Ελλάδα τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μπαίνουν σε δομές φιλοξενίας. Υπάρχουν όμως κι εκείνα για τα οποία κάποια ελληνική οικογένεια έχει ανοίξει την αγκαλιά της.

Για τον Δημήτρη και την Ελένη ήταν ανέκαθεν κοινή επιθυμία να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού που είχε ανάγκη μια οικογένεια.

Η απόφασή τους όμως να γίνουν ανάδοχοι γονείς ήρθε κάπως νωρίτερα από το αρχικό τους πλάνο και σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά. Πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ολοκλήρωναν τη διαδικασία της πιστοποίησης καταλληλότητας ως υποψήφιων ανάδοχων γονέων έμαθαν για τη δράση της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» και όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι από την τραγωδία των παιδιών που έχασαν σπίτια και γονείς, μπήκαν στη διαδικασία να αναλάβουν τη φροντίδα ενός ασυνόδευτου παιδιού.

Εγκριση

«Μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνό μας και από τη «ΜΕΤΑδραση» μας ενημέρωσαν ότι έχει γίνει το «ταίριασμα» με ένα παιδάκι μικρής ηλικίας από τη Συρία, που έχει άμεση ανάγκη να ενταχθεί σε ανάδοχη οικογένεια, για το οποίο όμως ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά για την ιστορία και τα βιώματά του. Την επομένη κιόλας μεταβήκαμε στο νοσοκομειακό ίδρυμα που φιλοξενούσε προσωρινά το παιδί, όπου, παρουσία των αρμόδιων κοινωνικών λειτουργών, συναντήσαμε το μικρούλι και περάσαμε χρόνο μαζί του για να γνωριστούμε και να αρχίσουμε να χτίζουμε μια σχέση που θα επέτρεπε στο παιδί να νιώσει οικεία μαζί μας» περιγράφει στα «ΝΕΑ» το ζευγάρι. Από την πρώτη στιγμή το δέσιμό τους με τον μικρό Μοχάμεντ ήταν πολύ δυνατό. Μερικές εβδομάδες μετά ο Δημήτρης και η Ελένη μπόρεσαν να πάρουν τον μικρό στο σπίτι. «Ηταν πραγματικά πολύ συγκινητικό να τον βλέπουμε να μας δείχνει εμπιστοσύνη και να μας ακολουθεί στο σπίτι αγκαλιά με μεγάλη χαρά. Πραγματικά η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς ήταν να το βλέπουμε να κοιμάται ασφαλές στο κρεβατάκι του».

Ο Μοχάμεντ είναι ένα από τα δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά που βρήκαν τη φροντίδα, όχι στο πλαίσιο κάποιας δομής αλλά μέσα στους κόλπους μιας οικογένειας, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός ή περισσοτέρων παιδιών, μέσω του προγράμματος αναδοχής της «ΜΕΤΑδρασης».

Από το 2016

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2016, όταν οι δομές ήταν λίγες και όσες υπήρχαν ήταν όλες γεμάτες. Στην αρχή επρόκειτο κυρίως για βραχυπρόθεσμες αναδοχές, καθώς τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά είχαν αιτήματα επανένωσης με μέλη της οικογένειάς τους, που βρίσκονταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημειώνει η υπεύθυνη του προγράμματος, Σίλια Σεχιώτη.

Συνολικά 109 παιδιά, εκ των οποίων τα 38 με καταγωγή από τη Συρία, τα 23 από το Αφγανιστάν και τα 13 από την Αίγυπτο, έχουν γίνει μέλη ελληνικών οικογενειών. «Πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους σε ναυάγια ή κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς την Ελλάδα ή απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους με εισαγγελική απόφαση».

Τι χρειάζεται

Τα βήματα για να γίνει το παιδί μέλος της ανάδοχης οικογένειας είναι αρκετά. Οικογένειες με ή χωρίς βιολογικά παιδιά αλλά και μονογονείς μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα αναδοχής: «Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως είναι άλλο η αναδοχή και άλλο η υιοθεσία. Οι ανάδοχες οικογένειες ουσιαστικά αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παιδιού μέχρι να επιστρέψει το παιδί στη βιολογική του οικογένεια – εφόσον αυτό κριθεί. Τα παιδιά μέσα σε μια οικογένεια αποκτούν αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ασφάλεια. Οσο καλά κι αν γίνεται η δουλειά σε μια δομή φιλοξενίας, η φροντίδα έχει ωράριο, η σχέση δεν είναι ούτε φιλική ούτε οικογενειακή αλλά επαγγελματική».

Το ενδεχόμενο επιστροφής του Μοχάμεντ στο βιολογικό του περιβάλλον βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τους αρμόδιους φορείς. «Ως ανάδοχοι γονείς είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για την επιστροφή του παιδιού στη βιολογική του οικογένεια όσο και στο να παραμείνει μαζί μας για πάντα. Οταν αποφασίζεις να γίνεις ανάδοχος, γνωρίζεις εξαρχής ότι μπορεί μια μέρα το παιδί να επιστρέψει στην οικογένειά του, παίρνεις συνειδητά την απόφαση να του παρέχεις ασφάλεια, φροντίδα και αγάπη, ακόμα κι αν χρειαστεί να το αποχωριστείς» σημειώνουν ο Δημήτρης και η Ελένη.