Φυγή προς τα εμπρός αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα και στοχεύει μέσω αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας να αντιμετωπίσει ένα δίδυμο πρόβλημα που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίδυμο πρόβλημα

Αφενός ο κ. Τσίπρας ψάχνει τρόπο για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιεί την φθορά της κυβέρνησης και αφετέρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της πόλωσης αυτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει να ξεπεράσει τον κάβο των εσωκομματικών πυρών που δέχεται για τις αλλαγές στο κόμμα.

Υπ’ αυτή την έννοια η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της «χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος» έχει διπλή στόχευση και απευθύνεται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει του τρίτου συνεδρίου και των οργανωτικών αλλαγών που ετοιμάζει για να καταστεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το απόλυτο αφεντικό του κόμματος για να προχωρήσει στον πολιτικό του σχεδιασμό.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανιζόταν από ένα κύμα εσωτερικής γκρίνιας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τα στελέχη του κόμματος και ιδίως την «Ομπρέλα» με την προ ημερών πρότασή του για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κίνδυνος εσωστρέφειας ενόψει του συνεδρίου

Μάλιστα την ώρα που η διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων κάνουν πλέον ορατή την κυβερνητική φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα κινδύνευε να περιέλθει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας ενόψει και του συνεδρίου του Μαρτίου.

Κορυφαία δε, στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης αμφισβήτησαν τις προτάσεις Τσίπρα για τις εσωοργανωτικές αλλαγές κάνοντας σκληρή κριτική για αιφνιδιασμό αλλά κυρίως για πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες και κυρίως από το «σύστημα» για «συστημική μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να συγχρωτιστεί αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω ένα κύμα κοινωνικής αγανάκτησης κατά της κυβέρνησης με αφορμή την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» κατέθεσε την πρόταση μομφής ώστε να συσπειρώσει γύρω από τον ίδιο και τις πρωτοβουλίες του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μπορέσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Συνέχεια του αιτήματος για πρόωρες εκλογές

Άλλωστε η πρόταση μομφής αποτελεί συνέχεια του αιτήματος για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού πριν από περίπου ένα μήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από την άποψη αυτή η πρόταση μομφής για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η επόμενη κίνηση για να στηρίξει το αίτημά του για εκλογές και να συμβαδίσει έτσι η ρητορική του για τη «χειρότερη» και «επικίνδυνη» κυβέρνηση με τις ανάλογες πρακτικές πολιτικές κινήσεις.

Δεν πάει άλλο

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα που πήρε εκτάκτως το λόγο στη Bουλή νωρίτερα για να καταθέσει την πρόταση μομφής.

«Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης με τις δημοσκοπήσεις της χαράς. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες στη κοινωνία τόση παρακμή», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση τρία επίδικα ζητήματα γύρω από τα οποία απλώνει τη βεντάλια της κριτικής του, θέτει ο κ. Τσίπρας με αυτή την πρόταση μομφής, τη διαχείριση της πανδημίας με την αυξημένη θνητότητα, τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και γενικά των φυσικών καταστροφών (χιόνια, πλημμύρες και πυρκαγιές) αλλά και την ακρίβεια στα καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης που πλήττουν ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας.

Μέσα λοιπόν από την πρόταση μομφής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στριμώξει πολιτικά την κυβέρνηση και ταυτόχρονα θέλει να αποδυναμώσει αισθητά την εσωκομματική του αντιπολίτευση που αντιδρά στις προσπάθειες «συστημικής μετάλλαξης» του κόμματος όπου καταγγέλλουν τα ίδια τα στελέχη που αμφισβητούν επιλογές του κ. Τσίπρα.

Το μήνυμα σε ΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη

Υπάρχει επίσης και ένα ακόμα μήνυμα προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως προς το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ιδίως ως προς αυτό τον παράγοντα φαίνεται να δέχεται μεγάλη δημοσκοπική πίεση –αν και η Κουμουνδούρου αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτών των δμοσκοπήσεων- από το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην προεδρία.

Με την πρόταση μομφής και την εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της αλλά και τη διαχείριση της εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ασκήσει πίεση προς το ΚΙΝΑΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας θέλει να διαπιστώσει τα αντανακλαστικά του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και της γραμμής που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη εντός της Βουλής. Θα χτυπήσει σκληρά τον κ. Μητσοτάκη το ΚΙΝΑΛ ή θα κρατήσει διακριτές αποστάσεις από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας θέλει να υποχρεώσει τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να αποσαφηνίσει επί του πεδίου τις προθέσεις της, τις οποίες η Κουμουνδούρου ακόμα δεν είναι σε θέση να τις αποκωδικοποιήσει πλήρως.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την κατάθεση της πρότασης μομφής κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν με νόημα πως θεωρούν αυτονόητη τη στήριξη της πρότασης μομφής από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με την πρόταση μομφής να ηγηθεί ενός αντιπολιτευτικού μετώπου και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ελληνική βουλή, και εκπροσωπείται από τον Μιχάλη Κατρίνη καθότι ευρωβουλευτής ο ίδιος.