Ολα στο μηδέν. Σε ένα κάκιστο ντέρμπι, που θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έμειναν στο 0-0 στη Λεωφόρο, για την 18η αγωνιστική της Superleague.

Κάκιστο το θέαμα, σε ένα ματς χωρίς φάσεις. Οι Ερυθρόλευκοι με τριάδα στην άμυνα είχαν «ασφάλεια» στα μετόπισθεν, αλλά δεν κατάφεραν να φτιάξουν φάσεις στην επίθεση. Οι Πράσινοι ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Βατσλίκ. Ετσι, το τελευταίο σφύριγμα του Πολωνού βρήκε τις δύο ομάδες κολλημένες στο 0-0.

Μια ισοπαλία που κρατάει τον Ολυμπιακό σε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες του. Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στην αγωνιστική στο +9 από την δεύτερη ΑΕΚ και… βγαίνουν με +9 από τη δεύτερη θέση, στην οποία όμως βρίσκεται πλέον ο ΠΑΟΚ, μετά τη ήττα της Ενωσης από τον Παναιτωλικό. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι στην 4η θέση με 27 βαθμούς.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 4-3-3, έχοντας τον Μπρινιόλι μπροστά από την εστία και τους Κώτσιρα, Βέλεθ, Σένκεφελντ και Χουάνκαρ στην τετράδα της άμυνας. Οι Ρούμπεν, Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες ήταν οι τρεις στα χαφ, με τους Παλάσιος, Αϊτόρ και Μακέντα στην τριάδα της επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ στην εστία και τους Σωκράτη, Μπα και Μανωλά στην τριάδα της άμυνας. Οι Λαλά και Ρέαμπτσιουκ ήταν οι δύο μπακ – χαφ, με τους Εμβιλά και Καμαρά στη μεσαία γραμμή και τους Μασούρα, Ρόνι Λόπες πίσω από τον Τικίνιο.

Παιχνίδι κέντρου, μια ευκαιρία

Οι δυνατές μονομαχίες και το παιχνίδι κέντρου ήταν τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι στο πρώτο μέρος, με τις φάσεις μπροστά από τις δυο εστίες να είναι είδος προς… εξαφάνιση.

Οι δύο ομάδες κοιτούσαν περισσότερο να μην απειληθούν, παρά να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, με το παιχνίδι να κυλάει χωρίς σημαντικές φάσεις. Στο πρώτο μισάωρο το μόνο που έχουν να θυμούνται οι δύο ομάδες ήταν το φάουλ που εκτέλεσε ο Τικίνιο στο 7’ και το γύρισμα του Βιγιαφάνιες στο 14’. Στην πρώτη περίπτωση η μπάλα σταμάτησε στο τείχος και στη δεύτερη κόντραρε και βγήκε κόρνερ για το Τριφύλλι.

Ο χρόνος κυλούσε, με την εικόνα να παραμένει ίδια και με το πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι να ολοκληρώνεται με μόλις μία ευκαιρία. Αυτή του Μακέντα στο 41’. Ο Ιταλός επιθετικός έκανε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, μετά το γύρισμα που έγινε από αριστερά, αλλά δεν είχε ισορροπία το σώμα του και έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

Δύο λεπτά αργότερα ο Ρόνι Λόπες βρήκε χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Τριφυλλιού και προσπάθησε να απειλήσει με μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε μακριά από τα δοκάρια του Μπρινιόλι και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες κολλημένες στο 0-0.

Στο ίδιο έργο θεατές…

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου οι δύο προπονητές προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα, με τον Μαρτίνς να βάζει στο παιχνίδι τον Ελ Αραμπί στη θέση του Ρόνι Λόπες και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο τον Ιωαννίδη αντί του Μακέντα.

Παρά τις αλλαγές, η εικόνα του παιχνιδιού παρέμεινε ίδια, με τον Μαρτίνς στο 58’ να κάνει δεύτερη αλλαγή, βάζοντας τον Βαλμπουενά στη θέση του Μασούρα. Οκτώ λεπτά αργότερα οι δύο προπονητές έκαναν δύο ακόμα αλλαγές, με τον Καρμπόβνικ αντί του Λαλά και τον Βιτάλ αντί του Αϊτόρ.

Το θέαμα, ωστόσο, παρέμεινε κάκιστο, με τις φάσεις στις δύο εστίες να παραμένουν είδος προς… εξαφάνιση. Στο 74’ ο Βιγιαφάνες βλέποντας τον Ολυμπιακό να έχει κλείσει καλά τους χώρους προς την εστία του Τόμας Βατσλίκ, έκανε το δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Εξι λεπτά αργότερα το Τριφύλλι απείλησε με τον Φώτη Ιωαννίδη και ήταν η μοναδική στιγμή που χρειάστηκε να παρέμβει ο Βατσλίκ. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έκανε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, με τον Τσέχο να διώχνει σε κόρνερ.

Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τελευταίο σφύριγμα το μοναδικό αξιοσημείωτο που έγινε ήταν οι αλλαγές. Με τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Μαουρίτσιο στο 81’ και τον Βρουσάι αντί του Τικίνιο στο 85’, με το τελευταίο σφύριγμα του Πολωνού να βρίσκει τις δύο ομάδες στο 0-0.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Σάντσες, Ρούμπεν Πέρεθ, Μαουρίσιο (81′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ (66′ Βιτάλ), Μακέντα (46′ Ιωαννίδης), Παλάσιος.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Μανωλάς, Παπασταθοπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Λαλά (66′ Καρμπόβνικ), Μασούρας (58′ Βαλμπουενά), Τικίνιο (85′ Βρουσάι), Λόπες (46′ Ελ Αραμπί).