Οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον ίσως είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, να χρειαστούν νοσηλεία ή να πεθάνουν, συγκριτικά με τα κρούσματα άλλων παραλλαγών, εκτιμά νέα μελέτη στη Νότια Αφρική.

Παρόλα αυτά, οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών, η οποία ωστόσο δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, συνέκρινε περίπου 11.600 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα της πανδημίας με περίπου 5.100 ασθενείς της Όμικρον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η άκρως μεταδοτική παραλλαγή τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο και αναλογικά λιγότερες νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του πανδημικού κοροναϊού.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η Όμικρον είναι εγγενώς πιο ήπια ή αν τα ήπια κρούσματα οφείλονται στην ανοσία του πληθυσμού λόγω της ανοσίας και της φυσικής λοίμωξης.

Η νέα μελέτη εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο της μείωσης του κινδύνου που παρατηρείται με την Όμικρον οφείλεται σε χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού.

«Στο κύμα της Όμικρον, τα σοβαρά κρούσματα μειώθηκαν λόγω προστασίας που παρείχε προηγούμενη μόλυνση και/ή ο εμβολιασμός, όμως η εγγενώς μειωμένη λοιμογόνος ικανότητα πιθανόν να αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 25του κινδύνου για νοσηλεία ή θάνατο σε σχέση με τη Δέλτα» αναφέρουν οι ερευνητές.