Πολωνοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα σχετικά σπάνιο γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, μια ανακάλυψη που εφόσον επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τεστ που θα αναγνωρίζουν τους πιο ευάλωτους.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του πολωνού υπουργού Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι: «Έπειτα από προσπάθεια ενάμισι έτους κατέστη εφικτό να αναγνωριστεί ένα γονίδιο που δημιουργεί προδιάθεση στη σοβαρή νόσο» δήλωσε.

«Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα άτομα με προδιάθεση» είπε.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Μπιαλιστόκ και της εταιρείας βιοτεχνολογίας Imagene.me πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε 1.500 ασθενείς με Covid-19.

Υπολόγισαν ότι το εν λόγω γονίδιο είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή Covid-19 μετά την ηλικία, το σωματικό βάρος και το φύλο.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η μελέτη έχει υποβληθεί για δημοσίευση. Στη συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την ταυτότητα και τη λειτουργία του επίμαχου γονιδίου.

Το γονίδιο υπάρχει στο 14% του πληθυσμού της Πολωνίας, συγκριτικά με 8-9% στο σύνολο της Ευρώπης και 27% στην περίπτωση της Ινδίας, δήλωσε ο καθηγητής Μαρσίν Μονιούσκο, επικεφαλής της έρευνας.

Στο μέλλον, γενετικά τεστ που ανιχνεύουν το συγκεκριμένο γονίδιο θα επιτρέπουν την αναγνώριση των ανθρώπων με προδιάθεση για βαριά Covid-19. «Όσοι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο θα λαμβάνουν ειδική φροντίδα από την αρχή» είπε ο Μονιούσκο.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που αναγνωρίζει γενετικούς παράγοντες κινδύνου για κοροναϊό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφεραν τον Νοέμβριο στο Nature Genetics και έδειχνε ότι το γονίδιο LZTFL1, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία άλλων γονιδίων, διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω Covid-19.