Οι νέες λοιμώξεις Covid-19 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 55%, όμως οι θάνατοι από κοροναϊό διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία έκθεσή του για την πανδημία.
Σε διάστημα επτά ημερών καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο περίπου 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 43.000 θάνατοι.
Τα εβδομαδιαία κρούσματα αυξήθηκαν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αφρική, όπου μειώθηκαν κατά 11%.
Στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 31%, όμως οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10%.
Διαβάστε επίσης: Φάουτσι – Η Ομικρον θα μας βρει σχεδόν όλους – Στα πρόθυρα της μετάβασης του να ζούμε με τον κοροναϊό
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να καθορίζει την πορεία της πανδημίας και εκτοπίζει την παραλλαγή Δέλτα που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα.
Η Όμικρον, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, αντιστοιχεί πλέον στο 59% των γενετικών αλληλουχιών που καταχωρούνται στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για ιούς.
Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι τα κρούσματα Όμικρον διπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Δέλτα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική λοίμωξη από προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού.
Παράλληλα, όμως, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο.
Στη Νότια Αφρική, η επιδημία Όμικρον υποχώρησε σχετικά σύντομα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει πια περάσει η κορύφωση του τελευταίου πανδημικού κύματος.
Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 78% και έφτασαν σε νέα ρεκόρ, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Νοτιοανατολική Ασία με άλμα κατά 400%.
- Αφρικανική σκόνη: «Επεισόδιο διαρκείας με πολύ μεγάλη έκταση» λέει ο Κ. Λαγουβάρδος – Εικόνες από την Πάτρα
- Μακελειό στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον θάνατο του 14χρονου δράστη – Βίντεο τον δείχνει να «προπονείται» σε σκοπευτήριο
- Πάλεψε για 2.392 ημέρες με τον καρκίνο: Πέθανε σε ηλικία 13 ετών η Μαρία Μουνιέθ






