Την παράταση των ισχυόντων μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα ανακοινωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα.

Εξετάζοντας τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας οι επιστήμονες προφανώς έκριναν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που τέθηκαν σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες του 2021, δεν πρέπει να διαφοροποιηθούν, εξανεμίζοντας την ελπίδα για επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και διασκέδαση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα που ισχύουν:

-Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική θα απαγορεύεται.

-Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους, «ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή».

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Αναλυτικά για χώρους εστίασης, διασκέδασης, ξενοδοχεία

Α. Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής και υπό τιςκάτωθι προϋποθέσεις:

α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 00:00.

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest)

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Για τους ανοιχτούς χώρους εστίασης

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 00:00. Ε

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές.

Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει.

Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό selftest, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9), εφαρμοζόμενων αναλογικώς των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, των προβλεπόμενων για την πιστοποίηση στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και των ανωτέρω κανόνων λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και:

α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης), β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Γ. Τα παρόντα μέτρα ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται ξενάγηση με αντικείμενα την οινογνωσία ή τη γευσιγνωσία.