Η πανδημία του κορωνοϊού με τη μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα και φυσικά ο αθλητισμός επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ήδη η Basket League… κατέβασε ρολά για δύο αγωνιστικές, ενώ στη Superleague υπήρξαν ματς που αναβλήθηκαν. Και άλλα που έγιναν με τις ομάδες να έχουν πολλές απουσίες και να μην μπορούν να παρατάξουν την… κανονική τους ενδεκάδα.

Σήμερα το μεσημέρα (13:00) υπάρχει τηλεδιάσκεψη στη Σούπερ Λίγκα και ήδη τέσσερις ομάδες (Απόλλων Σμύρνης, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα) έχουν ζητήσει την αναστολή του πρωταθλήματος. Και την αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για το πότε πρέπει να ορίζονται τα παιχνίδια. Επί της ουσίας θα ζητήσουν να μη γίνονται παιχνίδια όταν μια ομάδα θα έχει λιγότερα από εφτά κρούσματα ή αν υπάρχει φόβος διασποράς. Μαζί με αυτές τις τέσσερις είναι πιθανό να πάνε και άλλοι σύλλογοι, όμως πόσο εύκολο είναι να υπάρξει απόφαση για αναστολή πρωταθλήματος; Το σενάριο φαντάζει σχεδόν… απίθανο.

Αρχικά να πούμε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσουν οχτώ από τις 14 ομάδες, αν το ζήτημα τεθεί σε ψηφοφορία. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε άλλους τέσσερις να τάσσονται στο πλευρό των Απόλλωνα, Παναιτωλικού, Ατρόμητου και ΠΑΣ. Το πιθανότερο είναι να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για παράδειγμα, οι ομάδες λένε (και έχουν δίκιο) πως δεν θα μπορούν να αγωνιστούν αν όλοι τους οι τερματοφύλακες έχουν κορωνοϊό. Σωστό αίτημα.

Αναρωτιούνται τι ισχύει με τους παίκτες που επιστρέφουν από καραντίνα πέντε ημερών και πότε μπορούν να επιστρέψουν στα γήπεδα. Για παράδειγμα, όσοι βγήκαν θετικοί την περασμένη Κυριακή και δεν έπαιξαν την Τετάρτη, μπορούν να παίξουν την επόμενη Κυριακή; Επιπλέον θέλουν να υπάρξει ξεκάθαρη πρόβλεψη για το πότε αναβάλλεται ένα παιχνίδι. Το πρωτόκολλο αναφέρει στα εφτά κρούσματα στα δύο τελευταία τεστ. Αν μια ομάδα είχε πέντε κρούσματα πριν μερικές μέρες, θα πρέπει να έχει άλλα δύο για να μη γίνει το επόμενο παιχνίδι της ή ξεκινάει η… μέτρηση από την αρχή, χωρίς να υπολογίζονται τα ήδη υπάρχοντα; Και τι ομάδα εν τέλει θα μπορεί να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο;

Όσον αφορά τώρα το ενδεχόμενο αναστολής πρωταθλήματος, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Πιο εύκολα θα αλλάξει το πρωτόκολλο, παρά θα κατεβάσει ρολά η Σούπερ Λίγκα. Άλλωστε κανένα πρωτάθλημα δεν έχει διακοπεί, κάτι που δείχνει και τον δρόμο. Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα όσον αφορά τους φιλάθλους, μπορεί να πάρει μέτρα και όσον αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά ούτε από εκείνη υπάρχει η επιθυμία να πάμε σε διακοπή αγώνων. Άλλωστε ο κορωνοϊός θα «είναι εδώ» για καιρό.

Την αντίθεσή του στη διακοπή του πρωταθλήματος εξέφρασε άλλωστε και ένα εκ των δύο συνδρομητικών που έχουν τα δικαιώματα, η COSMOTE TV, με τη χθεσινή της τοποθέτηση. «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Νοέμβριο, και δεν αφήνει περιθώρια απώλειας αγωνιστικών, εφόσον δεν υπάρχει υγειονομική ανάγκη βάσει του σχετικού πρωτόκολλου», είναι συγκεκριμένα η θέση της ψηφιακής τηλεοπτικής πλατφόρμας που έχει τα δικαιώματα προβολής αγώνων των 8 εκ των 14 ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η τηλεδιάσκεψη είναι μεν κρίσιμη, πλην όμως θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως το Σαββατοκύριακο θα έχουμε… σέντρα. Σε πόσα ματς και με τι συνθήκες είναι άλλο θέμα. Πιθανόν με αλλαγή υγειονομικού πρωτοκόλλου, πιθανόν με γενικότερες αλλαγές μέχρι να περάσει η… μπόρα. Αλλά στοπ στο πρωτάθλημα δεν θα υπάρξει.