Πολιτικός  «σεισμός» με… ποικίλες προεκτάσεις έχει προκληθεί στη χώρα, μετά τη δημοσίευση της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

Μάλιστα, ο ισχυρισμός του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για τα ευρήματά της πριν τη δημοσιοποίησή της, όχι μόνο διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μαξίμου, αλλά κυβερνητικές πηγές, μην κρύβοντας τη δυσφορία τους, αφήνουν αιχμές ως προς την σκοπιμότητα τέτοιων δηλώσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη μελέτη των δύο επιστημόνων και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, από τη μία πλευρά οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, ουσιαστικά, «αδειάζουν»… κομψά τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και, από την άλλη, η θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ προκάλεσε μέχρι και διαγραφή βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονόμου: «Δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού η μελέτη μέχρι τη δημοσιοποίησή της»

Στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τη δημοσιοποίησή της.

Ο κ. Οικονόμου στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ακόμα ότι η μελέτη επαναλαμβάνει στοιχεία για αυξημένη θνητότητα όταν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχει γίνει μία συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ με υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη μέχρι να καταστεί εφικτή η μεταφορά τους σε ΜΕΘ», τόνισε για να προσθέσει: «Προφανώς στις ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση».

«Πυρά» σε Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο «Αλέξης Τσίπρας κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα».

Εκμεταλλεύεται, πρόσθεσε, «το φόβο των ανθρώπων για την πανδημία». Μάλιστα, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος ουσιαστικά νωρίτερα κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί – ότι «θέλει πολύ θράσος να μιλάει για παραίτηση, εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη».

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, επανέλαβε, δεν είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό ή συνεργάτες τους και σημείωσε ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν είναι διαπιστώσεις που αφορούν χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ.

Τι είπε για τον Τσιόδρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε προς το τέλος της ενημέρωσης εάν ο Σωτήρης Τσιόδρας εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ – όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος – «του είχε αποκρύψει στοιχεία μιας έρευνας».

«Είναι πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τους επιστήμονες. Η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν είχε υπονομεύσει τον κ. Τσιόδρα, σε αντίθεση με άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τσίπρας: «Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους»

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα για τις ΜΕΘ.

Σε ανάρτησή του στο twitter, αναφέρεται στη μελέτη ως εξής:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ».

Και συμπληρώνει ότι «προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».

«Χυδαία ψέματα»

Σε σχετική ανακοίνωση εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «χυδαία ψέματα».

«Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι ‘δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα’», ανέφερε η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι «σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει. Με αποκορύφωμα τον Προϋπολογισμό, που με 130 νεκρούς μόλις χθες και 1.318 μόνο μέσα σε 12 μέρες στο Δεκέμβριο, θεωρεί λήξασα την πανδημία και κόβει 820 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ-Γιαννακοπούλου: Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε τη μελέτη, θα είχαμε γλιτώσει ανθρώπινες ζωές

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πραγματική αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, ζήτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, απευθυνόμενη στην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα.

«Είστε έγκριτη επιστήμων και γιατρός και θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο υιοθετείτε τις απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τη μελέτη Λύτρα και Τσιόδρα, οι οποίες αναφέρουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση στο ΕΣΥ, ότι υπάρχει υποστελέχωση στο ΕΣΥ και ότι υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες στις δομές αλλά και στις υπηρεσίες υγείας», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου και προσέθεσε:

«Εάν τις υιοθετείτε, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε γλιτώσει ανθρώπινες ζωές, εάν η κυβέρνησή σας είχε κάνει από την αρχή της πανδημίας αυτό που σας ζητούσαμε: Να στελεχώσετε, ουσιαστικά και πραγματικά, το ΕΣΥ. Μακριά από εμάς, οποιαδήποτε διάθεση στείρας, άγονης αντιπολίτευσης, ειδικά πάνω σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα που έχουν σχέση με ασθενείς, με ΜΕΘ και ΜΑΦ«.

»Όμως η πανδημία μετράει ήδη δύο χρόνια, έχουν επιστρατευθεί δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι και οι δομικές αδυναμίες παραμένουν. Άρα τι κάνετε; Προσπαθείτε να κρύψετε αυτά που υπάρχουν; Τα επιδημιολογικά στοιχεία αποκαλύπτουν όλες αυτές τις αδυναμίες. Προχωρήστε επιτέλους σε πραγματική αύξηση, κατάλληλη στελέχωση των ΜΕΘ, με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι επείγουσα ανάγκη, είναι επιλογής ζωής», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Να κρατήσουμε ένα πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας μέσα στην πανδημία κάλεσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά την επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε και η οποία έγινε στόχος πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως του προκάλεσε θλίψη το γεγονός πως η επιστημονική ανάλυση που έκανε μαζί με τον συνεργάτη του, κ. Λύτρα, έγινε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μάλιστα, πήρε θέση για τον σάλο που προκάλεσε η έρευνα, καθώς και για τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», εξήγησε ο καθηγητής.

Μίνα Γκάγκα: «Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα»

Σαφείς αποστάσεις από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα , κράτησε από το βήμα της Βουλή η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης.

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα» και πως «δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα».

Με φόντο την έρευνα των δύο επιστημόνων για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, η Μίνα Γκάγκα είπε πως «η διακίνηση είναι γρήγορη. Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν και άλλοι που πεθαίνουν. Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα, γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Έχουν άλλη ηλικία, άλλη βαρύτητα, άλλη συννοσηρότητα. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός Μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα».

Κοτανίδου για ΜΕΘ: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή»

Λίγες ημέρες πριν, μάλιστα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, έδωσε λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετά το θέμα που είχε προκύψει με τις «VIP ΜΕΘ» που κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα», είπε αρχικά.

Η κυρία Κοτανίδου μίλησε για «αδόκιμη αναφορά» σε ίδια φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ, αλλά και για τις καταγγελίες σχετικά με κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.

«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5», είπε και εξήγησε:

«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Ειδικότερα, η Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και προσέθεσε πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως – όπως είπε – οφείλεται και στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στη χώρα μας.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10.
  • Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων.
  • Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.
  • Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες, από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε, καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός Μονάδας.

Στα «απόνερα» της όλης συζήτησης ήρθε και η διαγραφή Κουρουμπλή

Επεισόδιο προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, πήρε το λόγο και αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της ΝΔ.

«Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτό; Ντροπή! Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους – αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αυτή είναι η παραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι!» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στους θανάτους από την πανδημία.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν σάλο και στα έδρανα επικράτησε χαμός από τους παρευρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ.

Η διαγραφή

Λίγο αργότερα, εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέστειλε τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

«Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι ο βουλευτής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έμπρακτη αποδοκιμασία στο φραστικό παραλήρημα του Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Βουλή, όπου αποκάλεσε δολοφόνους τους κυβερνητικούς βουλευτές αναφερόμενος στους θανάτους εκτός ΜΕΘ από τον κοροναϊό.

Στην πραγματικότητα, σχολίαζαν πολιτικές πηγές, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, καθώς σε μια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φέρει με την πλάτη στον τοίχο την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Π. Κουρουμπλή ήταν αν μη τι άλλο μια επικοινωνιακή τρικλοποδιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το επεισόδιο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου η τελευταία να μεταφέρει το τελεσίγραφο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί δολοφόνων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα διαγραφεί, όπερ και εγένετο.

Συνεχίστηκαν οι πολιτικές αναταράξεις και μετά τη διαγραφή

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με τη διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το επεισόδιο στη Βουλή και τα περί «δολοφόνων βουλευτών της ΝΔ».

«Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα» συμπληρώνει ο κ. Οικονόμου.

ΚΙΝΑΛ: «Ορθώς διεγράφη ο Κουρουμπλής, αλλά…»

Την συμπεριφορά του – πρώην πλέον – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Βουλή και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία δεν θα τελειώσει όσο κυριαρχεί η πόλωση και η ακραία δημαγωγία», επεσήμανε το ΚΙΝΑΛ.

Και προσέθεσε για τον – επίσης πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – πρωταγωνιστή του επεισοδίου: «Στη Βουλή δεν χωρούν ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Κουρουμπλή, που σωστά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Φοβόμαστε όμως», υπογράμμισε το ΚΙΝΑΛ, «ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του».