Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης ένα τρίμηνο μετά τον αρχικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 είναι ασφαλής και αποτελεσματική, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πάντως δεν αλλάζει τη σύστασή του για μεσοδιάστημα έξι μηνών.

H απόφαση κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ για το πότε θα χορηγείται η αναμνηστική δόση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής Εμβολιαστικής Στρατηγικής του EMA Μάρκο Καβαλέρι.

«Αν και η ισχύουσα σύσταση είναι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων να γίνεται έπειτα από την παρέλευση έξι μηνών, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα υποστηρίζουν  την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης αναμνηστικής δόσης με την παρέλευση τριών μηνών» είπε.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ο Καβαλέρι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήπια.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, πρέπει όμως να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Όμικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα» είπε.