Προκλητική χαρακτήρισε την ερώτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα επιτεθεί κατά της Ουκρανίας.

«Είναι μια προκλητική ερώτηση» είπε ο πρόεδρος Πούτιν και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορει να μην μας ανησυχεί η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί θα αναπτυχθούν βάσεις εκεί».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευχή αυτή τη φορά όπως είπε να εισακουστούν οι ρωσικές ανησυχίες καθώς θύμισε την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων με αποτέλεσμα «οι υποδομές του ΝΑΤΟ να πλησιάζουν τα σύνορά μας».

Λέγοντας ότι αυτό ίσως επαναληθεί τώρα στην Ουκρανία τόνισε ότι «θα ήταν εγκληματική αδράνεια να μην ανησυχούμε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι αποδέχτηκε την πρόταση Μπάιντεν να συσταθεί μια επιτροπή που θα τα εξετάσει όλα αυτά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς κάνοντας λόγο για ένα στρατιωτικό μπλοκ που έχει συγκρουσιακή πολιτική εναντίον της Ρωσίας.