Τα υφιστάμενα εμβόλια Covid-19 πιθανότατα προστατεύουν από τη σοβαρή λοίμωξη με Όμικρον, εκτίμησε την Τετάρτη η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία ως έναν βαθμό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σούμια Σουαμινάθαν .

«Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το επίπεδο προστασίας πέφτει, πιστεύουμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο όπως συμβαίνει και με τα άλλα στελέχη του κοροναϊού» είπε.Περισσότερα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον θα είναι διαθέσιμα σε μερικές «ημέρες» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Μαρία βαν Κερκχόβε, επικεφαλής της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για την Covid-19.

Επανέλαβε πως παραμένει άγνωστο αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερα ή ηπιότερα συμπτώματα.

Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, επανέλαβε τη θέση του ΠΟΥ ότι η απαγόρευση πτήσεων από το νότιο τμήμα της Αφρικής, ένα μέτρο που επέβαλαν η Βρετανία και άλλες χώρες, δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση του νέου στελέχους.

«Η ιδέα ότι μπορείς απλά να κλείσεις ερμητικά κάποιες χώρες δεν ευσταθεί. Δεν βλέπω τη λογική αυτής της τακτικής από άποψη επιδημιολογίας ή δημόσιας υγείας» είπε.