Στο ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της παραλλαγή Όμικρον, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Ομικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν έιναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Εξήγησε δε, στον Σκάι, ότι η παραλλαγή Ομικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της «Ομικρον» πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την Δέλτα:

«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Ομικρον», δήλωσε.

Το εμβόλιο μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση

Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα χώρα μας λόγω της Ομικρον καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της.«Εχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Ομικρον.Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγο για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2  εβδομάδες ακόμα. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση, επισήμανε.