Ημέρα περισυλλογής σήμερα, την επομένη του δυστυχήματος ενός τουριστικού λεωφορείου που στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αρχίζουν να γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για το φρικιαστικό τραγικό συμβάν.

Η τραγωδία σημειώθηκε χθες, Τρίτη, γύρω στις 02:00 το πρωί σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση 40 χλμ. νότια της Σόφιας. Το όχημα αποτελούσε τμήμα μιας αυτοκινητοπομπής τεσσάρων τουριστικών λεωφορείων, που μετέφεραν τουρίστες οι οποίοι επέστρεφαν από ένα σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και 12 από τους οποίους ήταν ανήλικοι. Κατευθυνόταν μέσα στη νύχτα προς τα Σκόπια, όταν προσέκρουσε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα σ’ έναν δρόμο ολισθηρό εξαιτίας της βροχής.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Τα λάστιχα έσκασαν και εκδηλώθηκε φωτιά», αφηγείται ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι, ένας από τους επτά επιζήσαντες, από το δωμάτιο νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στη Σόφια.

«Υπήρχε πολύς καπνός, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν εμετό, να ουρλιάζουν, σαν σε ταινία φρίκης», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Klan Macedonia.

«Πήρα το σφυρί του λεωφορείου και έσπασα το τζάμι, πήρα μαζί μου τη μνηστή μου και άλλους πέντε ανθρώπους», λέει ο 26χρονος άνδρας, ο οποίος κατάγεται από τη Σερβία.

Η μνηστή του, η 25χρονη Μεντίνα Λούτφι, κοιμόταν, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, και θυμάται θολά τα γεγονότα.

«Δεν ξέρω πώς βγήκα. Όταν είδα το τζάμι ανοιχτό πίσω από το κεφάλι μου, πήδηξα. Άκουσα παιδιά να κλαίνε», αφηγήθηκε. Οι διασωθέντες, οι οποίοι νοσηλεύονται με κατάγματα και εγκαύματα, υποφέρουν από «τεράστιο στρες», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μάγια Αργκίροβα, υπεύθυνη του κέντρου εγκαυμάτων στο οποίο νοσηλεύονται.

«Πτώματα το ένα πάνω στο άλλο»

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών είχε κάνει χθες, Τρίτη, λόγο για «σκηνή φρίκης», περιγράφοντας «πτώματα το ένα πάνω στο άλλο και απανθρακωμένα».

Έρευνα διεξάγεται για να προσδιοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος, αν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα ή για ανθρώπινο λάθος. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή: «σήμερα είναι ημέρα πένθους κατά την οποία τιμάμε ταπεινά τη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στέφαν Γιάνεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Μπροστά από την πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, πολίτες έχουν αφήσει λουλούδια, κεριά και λούτρινα ζωάκια. Στη γειτονική της Βουλγαρίας χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε μέσω του Twitter τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Στην Ευρώπη, πρέπει κανείς να ανατρέξει στο 2010 για να βρει ένα άλλο τόσο τραγικό δυστύχημα: 45 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους στην Ουκρανία, στη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με λεωφορείο σε ισόπεδη διάβαση.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA