Ένα αντικείμενο που θύμιζε… ντόνατ φωτογράφισε ένας άνδρας στην Ελβετία. Η λήψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Αναλυτικότερα, ένας φωτογράφος τράβηξε μερικές φωτογραφίες ενός αντικειμένου που περιέγραψε εύστοχα ως «UFO ντόνατ».

Η αρχική υπόθεση του φωτογράφου

Το αντικείμενο αποτελείται από πολλούς φωτεινούς μπλε ομόκεντρους δακτυλίους. Ο φωτογράφος νόμιζε ότι είχε δει την κάψουλα Endeavour της SpaceX, η οποία επρόκειτο να επιστρέψει στη Γη εκείνο το βράδυ με τέσσερις αστροναύτες που μόλις είχαν ολοκληρώσει μια παραμονή 200 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με αυτή την υπόθεση, καθώς η κάψουλα Endeavour προσθαλασσώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού – πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από τη Ζυρίχη.

Αν και θεατές στη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και αρκετές άλλες πολιτείες του Κόλπου είδαν καθαρά την κάψουλα να διατρέχει τον ουρανό, θεωρείται μάλλον απίθανο να μπόρεσε κάποιος στην Ελβετία να είδε την επανείσοδο του σκάφους, δήλωσε στο Live Science ο Μάρκο Λανγκμπρόεκ, ερασιτέχνης παρατηρητής δορυφόρων και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας.

«Οποιοδήποτε πέρασμα του Endeavour πάνω από την Ελβετία πριν από την προσθαλάσσωση εκείνο το βράδυ, θα ήταν εντελώς στη σκιά της Γης, δηλαδή δεν θα φωτιζόταν από τον ήλιο και ως εκ τούτου δεν θα ήταν ορατό», δήλωσε ο Λανγκμπρόεκ. «Η ίδια η επανείσοδος έγινε πάνω από το Μεξικό και τον Κόλπο του Μεξικού και δεν θα ήταν ορατή από την Ελβετία. Η κάθοδος από τη τροχιά, πριν από την επανείσοδο, έγινε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, οπότε επίσης δεν ήταν ορατή από την Ελβετία», πρόσθεσε.

Αν λοιπόν το UFO-ντόνατ δεν ήταν σκάφος της SpaceX, τότε τι ήταν; Όπως αναφέρει το Live Science και μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον Λανγκμπρόεκ, το αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από την Ελβετία, μπορεί να μην πετούσε καθόλου- μπορεί να ήταν η παραμορφωμένη εικόνα ενός μακρινού άστρου. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι το UFO-ντόνατ είναι μια εικόνα ενός φωτεινού άστρου χωρίς εστίαση», δήλωσε.

Το αντικείμενο κινούταν

Παρόλα αυτά, άλλες εικόνες που τράβηξε ο φωτογράφος εκείνη τη νύχτα φαίνεται να δείχνουν ένα τεθλασμένο ίχνος φωτός πίσω από το αντικείμενο – γεγονός που υποδηλώνει ότι όντως κινούταν.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικό στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian στη Μασαχουσέτη, το UFO μπορεί να ήταν ο ανώτερος όροφος ενός πυραύλου – δηλαδή το μικρό, κορυφαίο τμήμα ενός πυραύλου που χρησιμοποιείται για να εκτοξεύσει ένα σκάφος σε τροχιά – ο οποίος ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα και κάηκε.

Ωστόσο, χωρίς ακριβές χρονικό πλαίσιο για τις φωτογραφίες, είναι δύσκολο να συνδέσουμε τα μυστηριώδη φώτα με οποιοδήποτε γνωστό αντικείμενο που βρισκόταν στον ουρανό εκείνη τη νύχτα, δήλωσε ο ΜακΝτάουελ στο Live Science.

Προς το παρόν, το UFO- ντόνατ πάνω από την Ελβετία παραμένει ένα πραγματικά αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο.