Η Ολλανδία θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από το Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση- ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.
Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.
«Απόψε, μεταφέρουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και εκτεταμένα μέτρα», δήλωσε ο Ρούτε, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα.
«Ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τον πολεμήσουμε παντού», συμπλήρωσε.
Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.
Διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στη Χάγη τη στιγμή της ανακοίνωσης των υγειονομικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο το βράδυ.
«Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα (του πληθυσμού) έχει εμβολιαστεί, εάν όχι τα προβλήματα στα νοσοκομεία θα ήταν ανυπολόγιστα τώρα», υπογράμμισε ο Ρούτε.

- Κωνσταντίνα Τρίμπου: Η Ελληνίδα στην ηγεσία της Unilever Ευρώπης και η βράβευση από το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος
- Μουντιάλ 2026: Το απίθανο ρεκόρ του Σκαλόνι που δίνει… αέρα τίτλου στην Αργεντινή
- Κώστας Σκρέκας: Ζητεί την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης μετά την δίωξή του από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ







