Η γυναικοκτονία της Νεκταρίας Μαράκη ήταν η 13η μόνο μέσα στο 2021. Ο αριθμός είναι σοκαριστικός, όπως και τα νέα βίντεο που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα από το MEGA.

Ο 54χρονος δολοφόνος διακρίνεται καθαρά, στα βίντεο που παρουσίασε το Live News, να κυνηγάει τη 48χρονη Νεκταρία με το μαχαίρι στα χέρια. Αυτή τρέχει να γλιτώσει από τον δολοφόνο της, ο οποίος την κυνηγάει με το κράνος στο κεφάλι, προτάσσοντας το μαχαίρι. Η Νεκταρία ξέρει ότι αν καταφέρει να την πιάσει, θα είναι το τέλος. Όπως και τελικά, έγινε.

Η 48χρονη γυναίκα δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον γυναικοκτόνο που της έριξε 16 μαχαιριές.

Είχε πάει να βρει δουλειά και βρήκε τον θάνατο

Τα σοκαριστικά πλάνα που μετέδωσε το MEGA είναι από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του χώρου με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα οποία η 48χρονη είχε βρεθεί αναζητώντας εργασία. Για να καταφέρει να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να είναι δίπλα στα παιδιά της που αγαπούσε και την αγαπούσαν.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, παρακολουθώντας τα βίντεο, ο γυναικοκτόνος ακριβώς μετά τη δολοφονία της Νεκταρίας φεύγει από το σημείο ατάραχος, κρατώντας το φονικό όπλο, πηγαίνοντας στο μηχανάκι του προκειμένου να εγκαταλείψει τον τόπο του εγκλήματος.

Εκεί, στο πάρκινγκ των δωματίων, την ώρα που πάει να φύγει, τον πλησιάζει η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, η οποία ήταν και αυτή που ειδοποίησε την Αστυνομία.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Πώς σχολίασε ο Απόστολος Λύτρας τις συγκλονιστικές σκηνές

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, μίλησε για τις συγκλονιστικές σκηνές.

«Αυτό που βλέπω είναι συγκλονιστικό. Μου κάνει για άνθρωπος που ήξερε πολύ καλά τι πήγε να κάνει. Δεν δείχνει κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, το βάρος τώρα πέφτει στα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, τα οποία παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

«Είναι σε κατάσταση σοκ. Δεν ξέρω πως αλλιώς να περιγράψω την κατάστασή τους. Η μεγάλη κόρη του ζευγαριού έχει γίνει και μητέρα και πατέρας στα αδέρφια της. Είναι τρομακτικά δύσκολη η κατάστασή τους, έχει αλλάξει όλη τους η ζωή».

Η γυναικοκτονία μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Μετά και από τη δημοσιοποίηση των παραπάνω βίντεο και την τοποθέτηση του δικηγόρου της οικογένειας της Νεκταρίας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η συγκεκριμένη γυναικοκτονία. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή υπήρχαν μάρτυρες που έλεγαν ότι ο δράστης είχε προαναγγείλει τη δολοφονία. Το είχε δηλώσει σε φίλους και γνωστούς.

Μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν τον δράστη από την πρώτη μέρα φιλοξενήθηκαν στην ιστοσελίδα radiolasithi.gr και άλλες ιστοσελίδες στην Κρήτη.

Οι καταγγελίες και η διάψευση της Αστυνομίας

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι η Νεκταρία είχε απευθυνθεί στην Αστυνομία για να προστατευτεί από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ επίσημα έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο.

Οι μαρτυρίες, όμως, επιμένουν. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε πει φίλη του θύματος. «Την είχε απειλήσει, την είχε χτυπήσει αρκετές φορές. Τύχαινε πολλές φορές να πάω στο σπίτι και ο κύριος αυτός ήταν εκεί, κοιμόταν, και μας έλεγε «μιλάτε σιγά να μην τον ενοχλήσουμε». Τον φοβόταν. Τον φοβόντουσαν και τα δύο τα παιδιά τα μικρά», είχε δηλώσει.

Η ίδια η Νεκταρία σε ανάρτησή της στο Facebook είχε γράψει: «Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τις επιλογές μου. Γιατί κανείς δεν έζησε τη ζωή μου!!» και «Να τολμάς να λες όχι σε όποιον καταπατά τα θέλω σου». Μάλιστα μια χρήστρια του Facebook, που φαίνεται να ήταν φίλη του θύματος, κάνει λόγο για απειλές που δεχόταν η 48χρονη, ενώ σύμφωνα με την ίδια δεν φαινόταν καλά την τελευταία φορά που την είδε.

Η πιο αποκαλυπτική μαρτυρία: Η κόρη είχε καταθέσει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία

Φίλη της άτυχης γυναίκας αποκάλυψε ότι η κόρη του ζευγαριού είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του πατέρα της για ενδοοικογενειακή βία, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος της οικογένειάς της, Απόστολος Λύτρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Tlive» και ερωτηθείσα εάν ο συζυγοκτόνος ήταν βίαιος με την Νεκταρία, η φίλη της απάντησε: «Και με τα παιδιά».

Ο δράστης «είχε ασκήσει βία» και στην κόρη είπε η φίλη του θύματος. «Την είχε πιάσει από το στήθος και την είχε πετάξει στον τοίχο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αν ο άνθρωπος είναι βίαιος και υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, μέσα στο σπίτι… Είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα (σ.σ. η κόρη). Το τέρας… δεν είναι πατέρας, τα παιδιά φοβούνται ακόμα…».

Αναφερόμενη στο θύμα, η φίλη της είπε πως «είχε πάει στην Αστυνομία και της είχαν πει ότι πρέπει να κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Όμως, τα ασφαλιστικά μέτρα χρειάζονταν χρήματα και δεν υπήρχαν, προφανώς. Αλλά δεν είχε αναφέρει κάτι, γιατί ήταν πολύ περήφανη γυναίκα».

«Αποχαιρέτησε τα παιδιά»

Στην ίδια εκπομπή είχε μιλήσει και ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Λύτρας. Όπως εξήγησε, η 48χρονη «δεν είχε υποβάλει μήνυση, διότι δεν ήθελε, συνεπώς δεν είχε γίνει καταγραφή του περιστατικού, ότι δηλαδή είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα. Από τις πληροφορίες που έχω από την μεγάλη κόρη, είναι ότι το προηγούμενο βράδυ, ο πατέρας στην ουσία φώναξε τα παιδιά και -θα σας το μεταφέρω όπως μου το είπε- ‘σαν να ήθελε να μας χαιρετίσει’. Σαν να ήξερε ότι την επόμενη ημέρα κάτι θα συμβεί».

Ο Απόστολος Λύτρας τόνισε ότι η 48χρονη είχε σχέση με κάποιον άλλον άνδρα τους τελευταίους μήνες, κάτι που γνώριζαν τόσο ο πρώην σύζυγός της όσο και τα παιδιά τους.

«Και η διαφωνία ήταν ότι του ζητούσε επίμονα να φύγει από το σπίτι, αυτός δεν έφευγε και τους τελευταίους έξι μήνες αναγκάστηκε να φύγει η μητέρα από το σπίτι. Όλη την ημέρα φρόντιζε τα παιδιά και όταν επέστρεφε ο σύζυγος, αναγκαζόταν να φύγει… Τον συντηρούσε για πάρα πολλά χρόνια, 20 χρόνια, όπως γνωρίζω από τα παιδιά» είπε ο δικηγόρος.

Αναφερόμενος στην κόρη του θύματος, τόνισε ότι είχε κάνει μήνυση στον πατέρα της «γιατί την είχε χτυπήσει πολύ άσχημα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Την μεγάλη κόρη και ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, πολύ συχνά τα χτυπούσε ο πατέρας και ήταν ένας από τους λόγους που το ζευγάρι τσακωνόταν συνέχεια».

Η άποψη των ειδικών – Όλα πιθανώς να ήταν σχεδιασμένα

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο δράστης κατά πάσα πιθανότητα είχε σχεδιάσει τι θα κάνει εδώ και καιρό, ενώ το είχε δηλώσει καθαρά στο κοντινό του περιβάλλον. Η Νεκταρία είχε διαισθανθεί τι την περιμένει, ενώ είχε βιώσει στο πετσί της τη βία. Η κόρη του θύματος είχε αντιδράσει και τον είχε μηνύσει για ενδοοικογενειακή βία.

Τι απουσίασε για να μην είχαμε μια ακόμα γυναικοκτονία; Η πρόληψη και η έγκαιρη δράση από τις Αρχές. Οι τοποθετήσεις ειδικών μετά τη 13η γυναικτονία δείχνουν ότι οι «σύμμαχοι» του γυναικοκτόνου ήταν αυτές οι δύο παράμετροι.

«Ο όρος γυναικοκτονία αποτελεί κοινωνιολογικό και εγκληματολογικό όρο και όχι ειδική ποινική διάταξη. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και είναι προς ψήφιση δεν υπάρχει ειδική διάταξη για τη γυναικοκτονία, θα μπορούσε να υπάρχει μία μνεία πως η έμφυλη βία θα μπορούσε να αποτελέσει ειδική περίσταση για να μετράται στην ποινή», δήλωσε ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων.

«Θα εστιάσω στην πρόληψη και θα πω ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε με ένα κοινό στόχο: σεβασμό απέναντι στη γυναίκα, η οποία έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα. Πάντοτε σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία πάνε μαζί, είναι τρίπτυχο. Φοβάσαι να μιλήσεις, να ζητήσεις βοήθεια, να καταγγείλεις, να πεις «όχι, φτάνει». Χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί: η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, το σχολείο», ανέφερε σχετικά η Δέσποινα Σβουρδάκου, Δρ Εγκληματολογίας.

Ο κ. Γλύκας αναφέρθηκε σε μία άλλη υπόθεση γυναικοκτονίας που είχε συγκλονίσει τη χώρα, το έγκλημα της Δάφνης.

«Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Στο έγκλημα της Δάφνης είχε καταγραφεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Μετά από εκείνο το γεγονός είχαμε αυτοτελή γραφεία στην αστυνομία για καταγραφή ενδοοικογενειακής βίας».

Η κ. Σβουρδάκου τόνισε πως στην απόρριψη ο άλλος νιώθει πως χάνει το κτήμα του. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως όλα ήταν σχεδιασμένα από τον δράστη, καθώς το σκεφτόταν καιρό, την είχε παρακολουθήσει και της έστησε ενέδρα.