Για το ζήτημα των παρελάσεων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο και στους αρνητές των εμβολίων.

«Το να πει κάποιος ότι θα ακυρώσει την παρέλαση, μια εκδήλωση ανοιχτού χώρου, που μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους, που μπορεί να τροποποιούνται μέχρι την τελευταία ώρα και να επιτηρούνται, την στιγμή που υπάρχουν πολλές δραστηριότητες ανοιχτές, θα άνοιγε μια συζήτηση που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα για κάποιους ότι μαχόμαστε την πίστη και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Για τους αρνητές

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγώντας ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, είπε πως η πανδημία σε αυτή την χρονική στιγμή αφορά το 1/3 των συνανθρώπων μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, από όπου προέρχονται οι σοβαρές νοσηλείες και οι απώλειες.

«Αν τα 2/3 επιθυμούν δημοκρατικά να αυτοπεριοριστούν αποδεχόμενοι την άρνηση του 1/3, αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πράξουν. Εμείς συνιστούμε τον εμβολιασμό. Για το ένα τρίτο των ανθρώπων που κατασκευάζουν στο μυαλό τους πράγματα και αρνούνται να εμβολιαστούν, ο ιός είναι ένα κατασκεύασμα της παγκόσμιας τάξης για να πληγεί ο ελληνισμός και η θρησκεία μας, άλλος πιστεύει ότι ο ιός θα επηρεάσει το dna του, άλλος ότι είναι καλύτερο να αρρωστήσει παρά να εμβολιαστεί, άλλος ακούει θεωρίες συνωμοσίας και εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με την κοινωνία να μην τροφοδοτούμε τέτοια σενάρια.

Να συζητάμε έναν μήνα αν πρέπει να γίνει η παρέλαση δεν προσέφερε καμιά βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε. Όπως και το γιατί εκείνο επιτρέπεται και γιατί εκεί απαγορεύεται τόσο δεν πρόκειται να βγει ποτέ άκρη και η Ελλάδα θα ταλαιπωρείται αδίκως με τον κοροναϊό».

Για τις περιοχές όπου δεν θα γίνουν παρελάσεις

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος, επεσήμανε σε σχέση με τις περιοχές όπου αποφασίστηκε να μην γίνουν παρελάσεις, πως είναι τελείως διαφορετικός ο συμβολισμός. «Ορθώς αποφασίστηκε αυτό. Και αν αύριο αποφασιστεί να πουν τελευταία στιγμή ότι δεν θα υπάρχουν θεατές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης γιατί όσοι προσήλθαν στις άλλες εκδηλώσεις δεν φορούσαν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και αυτή θα είναι μια δικαιολογημένη απόφαση».

Η πιο σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, είναι ότι φέτος οι μισοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένοι, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχαμε τα εμβόλια.

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος, πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη τοπικά ανά περιοχή. Καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για παράδειγμα, καταγράφεται στο κέντρο και τις ανατολικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται 4% θετικότητα, ενώ στις δυτικές περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη η θετικότητα ανεβαίνει στο 10-11%.