Προς… επιβεβαίωση βαίνουν οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για τον φετινό χειμώνα, αφού η «έκρηξη» των κρουσμάτων που ανέμεναν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων έσπασε ξανά το «φράγμα» των 4.000, ενώ πλέον τα εφιαλτικά σενάρια των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, αριθμό που δεν έχουν «σκαρφαλώσει» ποτέ στη χώρα μας τα κρούσματα, δεν φαίνονται και τόσο μακρινά.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε και 5.000 κρούσματα τη μέρα. «Δυστυχώς κάθε 1.000 κρούσματα που θα αυξάνονται, θα περιμένουμε 10 επιπλέον θανάτους και γύρω στους 100 επιπλέον διασωληνωμένους» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Πάντως, κατά τον ίδιο, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για 2.500 νεκρούς από κοροναϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα νούμερα είναι αμείλικτα…

Δείτε όσα είπε στο MEGA

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης στάθηκε και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν».

Προτάσσοντας τη σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά έναν μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα.

Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εκτίμησε πως η πορεία του ιού θα είναι αυξητική το επόμενο χρονικό διάστημα και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60.

Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ να γίνεται υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζομένους. Δικαιολογώντας την πρότασή του, σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Όχι» σε οριζόντια μέτρα

Πάντως, εν μέσω της μεγάλης αυτής αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μίλησε στο MEGA, πως δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι διστακτικοί ως προς τον εμβολιασμό, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, καθώς είναι κάτι το οποίο θα τους παράσχει την απαραίτητη προστασία από τον ιό.