Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως το κοκτέιλ αντισωμάτων της, το πρώτο ενέσιμα χορηγούμενο σκεύασμα προστασίας κατά της Covid-19 πέρα από τα εμβόλια, ανταποκρίθηκε στους κύριους στόχους του σε δοκιμή προχωρημένης φάσης, καθώς βοήθησε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής Covid-19 ή θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Υπενθυμίζουμε ότι η βρετανο-σουηδική AstraZeneca κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση φαρμακευτικής αγωγής που σχεδιάστηκε για την πρόληψη της Covid-19 σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στην ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνουν ότι η ενέσιμη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο συμπωματικής νόσου κατά 77%. Τα στατιστικά δεδομένα συλλέχθηκαν τρεις μήνες μετά την χορήγηση της θεραπείας, ωστόσο η AstraZeneca αισιοδοξεί ότι η προστατευτική δράση διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, γι’ αυτό και οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση για 15 μήνες.

Η υποψήφια θεραπεία με την προσωρινή ονομασία AZD7442 βασίζεται σε δύο μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο «Βάντερμπιλτ» του Τενεσί.

Παρόμοια αντισώματα χρησιμοποιούνται σε θεραπείες αντιμετώπισης της Covid-19 τις οποίες αναπτύσσουν οι εταιρείες Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline. Η Astra όμως είναι η πρώτη που υποβάλει αίτημα για προληπτική αγωγή, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για τη διανομή της θεραπείας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.