Εντονη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ασκεί η Covid-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να δηλώνουν ότι πλέον το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει το 100%.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%.

Περισσότερα στοιχεία γι΄αυτό έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως υπάρχουν μόλις 4 κρεβάτια κενά σε ΜΕΘ- Covid.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:

ΑΧΕΠΑ 15 στις 15

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5

ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10

ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ 6 στις 6

ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5

Σχέδιο ετοιμότητας για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας πάντως είναι έτοιμο να «ανοίξει» περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Άλλωστε η δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών σημαίνει πως η κατάσταση βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο, καθώς και στο peak της πανδημίας το χειμώνα, είχαν αναπτυχθεί μόνο στο ΝΘ «Γ. Παπανικολάου» επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ.

Η εξασφάλιση επιπλέον κλινών στην Βόρεια Ελλάδα ήταν μέσα στους πρώτους στόχους του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας μετά το πέρας του τρίτου σφοδρού κύματος, καθώς η συμπρωτεύουσα ανέκαθεν δέχεται περιστατικά από τους γύρω νομούς, οι οποίοι μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού τους φορτίου.

Πάντως όσον αφορά τις απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις ΜΕΘ-Covid.

Την ίδια ώρα από τα δεδομένα που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών έχει σαφέστατα ανακοπεί.

Ειδικότερα, χθες ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες 2.636 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 215.433 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 1,2%) και 32 επιπλέον θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 448 από τα νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 394 και στη Λάρισα, όπου η επιδημία αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, 192 νέα κρούσματα.

«Ερήμωσε» η Θεσσαλονίκη – Πρώτη νύχτα του μίνι lockdown

Χτες μάλιστα ήταν η πρώτη νύχτα μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέρασε στο «Επίπεδο Συναγερμού 4» του επιδημιολογικού χάρτη με τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της να κατεβάζουν ρολά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Επιπλέον, μετά τη μια τα ξημερώματα, ελάχιστα ήταν τα οχήματα που κινούνταν στους δρόμους της πόλης και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης είχαν στηθεί αστυνομικά μπλόκα, τα οποία πραγματοποιούσαν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα.

Τα μέτρα που ισχύουν

Υπενθυμίζεται πως το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, προβλέπει:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.