Κοινή συνισταμένη του Γκίκα Μαγιορκίνη και της Βάνας Παπαευαγγέλου στη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ήταν ότι η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση, που ωστόσο είναι εύθραυστη και θα επηρεαστεί από το άνοιγμα των σχολείων και τη θερμοκρασία που θα αρχίσει να πέφτει.

«Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική μείωση και καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική αύξηση της τάξης 20 με 30%. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σαφή σταθεροποίηση εμφανίζει η επιδημία Covid-19 στη χώρα και μάλιστα τις τελευταίες 15 μέρες διαφαίνεται μια ύφεση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων παραμένει υψηλός, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα.

Ύφεση μεν αλλά…

Ωστόσο η εικόνα της «ύφεσης» είναι εύθραυστη. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο Γίκας Μαγιορκίνης.

Η αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται βέβαιη με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη μείωση της θερμοκρασίας που θα σημάνει μεγαλύτερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και άρα μεγαλύτερη διασπορά.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό για να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας με τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι κυρίαρχη στο 99% των κρουσμάτων.

Μέχρι σήμερα εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση είναι το 67,6% του πληθυσμού.

Στοίχημα η εφαρμογή και η απόδοση των μέτρων που βάζουν «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα καθώς το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ) ενώ, για την πρόσβασή τους σε γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες θα απαιτείται αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμοστούν σωστά » δεν θα δούμε κάτι φοβερό σχετικά με την αύξηση της επιδημίας».

Τα self test το «όπλο» για τα σχολεία

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων ο στόχος που θέτουν κυβέρνηση και ειδικοί είναι να λειτουργήσουν απρόσκοπτα διά ζώσης, με «όπλο» την ιχνηλάτιση.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Πρόσθεσε πως εάν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης η διενέργεια self test θα μπορέσει να περιορίσει τη διασπορά και έτσι η αύξηση κρουσμάτων θα είναι κατά κάποιον τρόπο ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζουμε ότι τα self test προορίζονται μόνο για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης η μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων είναι πολύ μικρότερη από αυτή των ανεμβολίαστων.

Πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ

Δείγμα για την αντοχή στην πανδημία είναι πάντα ο αριθμός εισαγωγών στο ΕΣΥ. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά κριτήρια που οδήγησαν σε lockodwn στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Οι αναστολές εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, έχουν δημιουργήσει κενά στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί με νέες προσλήψεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως οι αναστολές εργασίας αφορούν 5.0305 υγειονομικούς. Η κατάσταση είναι δύσκολη με τους υγειονομικούς να δουλεύουν εξαντλητικά από την έναρξη της πανδημίας και τώρα να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έλευση του τέταρτου κύματος με λιγότερες δυνάμεις.

Ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρρυθμίες στη λειτουργία του ΕΣΥ, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετακινήσεις και προσλήψεις που ωστόσο είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουν στις θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αγωνία όλων είναι να αποφευχθεί μία μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό σε όλη την κοινωνία. Οι εκκλήσεις για μαζικό εμβολιασμό ακούγονται όλο και συχνότερα με το ποσοστό να παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στις μικρές ηλικίες.

Νέα μίνι lockdown

Την ίδια στιγμή σήμερα ανακοινώθηκε η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε Αργολίδα και Ευρυτανία. Επίσης, παρατείνονται τα μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Τα μίνι lockdown έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε αρκετές περιοχές της χώρας, και δεν αποκλείεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε περισσότερες περιοχές εάν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η κυβέρνηση το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμόζεται, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί ένα γενικευμένο lockdown καθώς το ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να ανακόψει αυτό το κακό σενάριο.