Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ως τελευταία επιθυμία να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του στον Γαλατά Χανίων. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες, είχε κάνει μια σειρά ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί, ακόμα κι αν κάποιοι, και μέσα από την οικογένειά του, αντιδράσουν. Όπως δηλαδή έχει συμβεί.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δεν είχε μόνο προνοήσει από το 2013 να ζητήσει από τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, να συνδράμει προκειμένου ο σπουδαίος συνθέτης να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, αλλά είχε απευθυνθεί και στον Νίκο Βούτση, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο in.gr.

«Πριν από μερικά χρόνια, με είχε επισκεφθεί, εκ μέρους του Μίκη, η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, μαζί με ένα δικηγόρο. Με παρακάλεσαν να βοηθήσουμε, ώστε να διασφαλιστεί πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να ταφεί εκεί όπου ο ίδιος θα ορίσει, θα γίνει σεβαστή».

«Ανεξαρτήτως της θέλησης των συγγενών»

«Έτσι, με το άρθρο 15 του νόμου 4368 (σ.σ. νόμος για το παράλληλο πρόγραμμα) του Φεβρουαρίου του 2016 βοηθήσαμε, ούτως ώστε με κατάθεση της βούλησης του ενδιαφερομένου σε ένα συμβολαιογράφο να γίνεται αυτομάτως απαιτητή η θέλησή του και να υλοποιείται, για να ταφεί εκεί όπου θέλει ο ίδιος, ανεξαρτήτως της θέλησης των συγγενών», τονίζει ο Νίκος Βούτσης.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εν λόγω άρθρο σε νόμο του 2016, «υπήρξε και οικείο άρθρο στον νόμο για την αποτέφρωση το 2018, στον οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για χρήση συμβολαιογράφου. Δηλαδή», εξήγησε ο Νίκος Βούτσης, «αρκεί η επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Όπως για την αποτέφρωση δεν χρειάζεται συμβολαιογράφος, πόσο μάλλον για την κοινή ταφή».

Μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ερχόμενοι σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μέχρι τη Δευτέρα που ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Οι διαφωνίες μέσα στην οικογένεια

Φαίνεται πως η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη τις τελευταίες ώρες έχει αποφασίσει να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη.

Εντούτοις, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα επιθυμούσε ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, εκεί που έζησε με τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της όμορφες οικογενειακές στιγμές. Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης κι αφού εξήλθε από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου μεταφέρθηκε έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, η κόρη του μουσικοσυνθέτη έκανε μια ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση.

Σε αυτήν η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ξεκινά λέγοντας: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Στην συνέχεια, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου», γράφει χαρακτηριστικά.

«Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

Η θέση του Γιώργου Θεοδωράκη

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε», είχε γράψει ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος.

Η έκκληση του εγγονού του Μίκη

Θέση πήρε και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος που είναι γιος της Μαργαρίτας. «Δεν είναι ώρα για αυτοπροβολή», αναφέρει στην ανάρτησή του, λέγοντας πως ο παππούς του ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο.

«Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους . Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης . Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθίσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή . Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη.

Μία μέρα νωρίτερα το λαϊκό προσκύνημα

Μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό, τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Πρόταση να δοθεί το όνομα του Μίκη σε δρόμο της Αθήνας

Τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και το όνομά του να δοθεί σε οδό προτείνονται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που θα εισηγηθεί για έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Κυριακή, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης.

Προτείνεται, επίσης, ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του δήμου να παρευρεθούν στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο θάνατος του οποίου έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.