H κυβέρνηση της Δανίας, επικαλούμενη το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θεωρεί τον κοροναϊό ως μια «κοινωνική κρίσιμη ασθένεια».

«Η επιδημία είναι υπό έλεγχο. Έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε την Παρασκευή.

Γι΄ αυτό το λόγο μπορούμε να αποσύρουμε από τις 10 Σεπτεμβρίου κάποια από τα μέτρα που λάβαμε για να διαχειριστούμε την πανδημία.

Ένα από τα μέτρα που αποσύρει είναι το ψηφιακό διαβατήριο κοροναϊού. Μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που δείχνει αν ο κάτοχος έχει είτε αρνητικό τεστ 72 ωρών, είτε εμβολιαστεί είτε νοσήσει 2-12 εβδομάδες νωρίτερα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σε έντυπη μορφή.

Οι Δανοί το χρησιμοποιούσαν είτε για να παρακολουθήσουν μια συναυλία, να πάνε σε ένα κλαμπ , στο κομμωτήριο, στο σινεμά και στο θέατρο.

«Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλό σημείο, δεν είμαστε έξω από την επιδημία. Και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά σημαντικές λειτουργίες στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Στο 58,2% οι εμβολιασμοί των παιδιών

Την Πέμπτη ο Χέουνικε ανακοίνωσε ότι το 80% του πληθυσμού της Δανίας ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο εμβολιασμός των παιδιών στη Δανία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα παιδιά ηλικίας από 12-19 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου σε ποσοστό 58,2%, ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένο 43,6%.