Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ την Τρίτη μετά την ανακατάληψη της πόλης, δηλώνοντας ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου.

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην υγεία».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, αλλά θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε».

Σχετικά για το εάν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται τα ΜΜΕ η απάντηση ήταν πως οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται βάσει των νόμων της Σαρία, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η νέα κυβέρνηση.

Γυναίκες βγαίνουν στο δρόμο και διαμαρτύρονται

Την ίδια στιγμή που οι Ταλιμπάν παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου, μια μικρή ομάδα γυναικών είχε βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες κατά των Ταλιμπάν.

Παράλληλα, διαδήλωναν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, την εργασία και την πολιτική.