Σαγιονάρα Τόκιο! Καλημέρα Παρίσι 2024! Με ένα από τα σύμβολα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, την Απτερο Νίκη, οι Γάλλοι θα τιμήσουν την Ελλάδα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024!

Με κάθε πολιτιστικό και πολιτισμικό τρόπο οι Γάλλοι έχουν ριχτεί από καιρό στη διοργάνωση των Αγώνων που θα φιλοξενήσουν μετά από τρία χρόνια. Το έδειξαν με ένα φαντασμαγορικό ζωντανό πρόγραμμα στη διάρκεια της παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, φρέσκια μάλιστα από την επανεκλογή της στις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΔΟΕ η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες την προσεχή τετραετία προσφέρει μια πρώτη γεύση από την πόλη και την ιστορία της σε διάστημα αυστηρά περιορισμένο 10-10.30′.

Ο πολιτισμός, τα ιστορικά κέντρα στο Παρίσι με τα μουσεία και τις γωνιές ψυχαγωγίας ήταν χαρακτηριστικά. Οπως το εσωτερικό του Λούβρου με την Απτερο Νίκη εμβληματική στο φόντο να ενισχύει μία από τις εικόνες της πόλης του φωτός! Ενα από τα σύμβολα πολιτισμού και ιστορίας που θα βρεθούν στο προσκήνιο μιας διοργάνωσης στην πόλη που ξεκίνησε η ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν και πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Βικέλα.

Sitius, altius, fortius ΜΑΖΙ.

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά μαζί!

Τρεις λέξεις για την έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Με μία επιπλέον λέξη που ήθελε πολύ ή Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί!

Οπως και τη σημαία της  μαζί με όλες τις άλλες των κρατών – μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οπως και το φινάλε στην τελετή λήξης με τον «ύμνο» των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.

Την 9η του Μπετόβεν ως πιο γνωστή «Ωδή στη χαρά!». Και στη ζωή συμπληρώνουμε εμείς.

Με την τελετή λήξης των Αγώνων του Τόκιο σαφώς ωραιότερη από τη «βιαστική», «πρόχειρη», «αγχωτική», «φοβική» τής έναρξης και χωρίς τη μαγική λέξη ή και φράση που περιμένουν να ακούσουν οι οργανωτές όταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ κηρύξει τη λήξη με τα συμπεράσματα των Αγώνων. Αυτή δηλαδή όπως εκείνη που είπε ο τότε πρόεδρος Ζακ Ρογκ στο τέλος της οργάνωσης Αθήνα 2004. «Ευχαριστούμε Αθήνα. Ευχαριστούμε Ελληνες. Ηταν οι καλύτεροι και ωραιότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία!».

Για το Τόκιο ο Τόμας Μπαχ ρίχνοντας την αυλαία των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων είπε «ευχαριστούμε τους οργανωτές. Τους εθελοντές. Την πρόεδρο της Επιτροπής. Τους αθλητές. Τον αυτοκράτορα διάδοχο. Ολους εκείνους που βοήθησαν για να έλθει σε πέρας η σπουδαία διοργάνωση στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας». Νωρίτερα αθλητές τραγουδούσαν. Χόρευαν. Αγκαλιαζόντουσαν. Στον ιστό του σταδίου κυμάτιζε η Ελληνική σημαία δίπλα από την Ιαπωνική, την Ολυμπιακή και της οργανώτριας πόλης. Ο εθνικός μας ύμνος τιμή στη χώρα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της νέας εποχής.

Σε μια μεγάλη παρέα, έλληνες αθλητές και οι νικητές του ασημένιου μεταλλίου παίκτες του πόλο ανέμιζαν τη γαλανόλευκη ανάμεσα σε δάκρυα χαράς και δάκρυα για την ανείπωτη τραγωδία της πατρίδας. Προσπαθούσαν να δείξουν και να στείλουν κουράγιο, δύναμη, χαρά αισιοδοξία και ελπίδα. Με τον νου και τη σκέψη στην πατρίδα. Τους συγγενείς τους. Γονείς, παιδιά, συντρόφους. Την ώρα των πυροτεχνημάτων στον ουρανό του Τόκιο οι λάμψεις της πύρινης λαίλαπας της Ελλάδας στα μάτια τους έφερναν δάκρυα.

Μια ιστορία που γράφει το πολύχρωμο και πολυεθνικό κολάζ των χιλιάδων πρωταγωνιστών των Ολυμπιακών που τελικά ΕΓΙΝΑΝ! Εστω και έναν χρόνο αργότερα.

Η εθνική μας ομάδα στο πόλο έκλεισε τη συμμετοχή μας στους Αγώνες.

«Οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με πρωτοφανές πάθος. Με επίδειξη ήθους, πατριωτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας» όπως δήλωσαν μέλη της αποστολής στο Τόκιο σε απάντηση του «πολέμου φωτιάς και στάχτης στην κόλαση του Δάντη, στην Ελλάδα».

  • Η Κορακάκη δακρύζει γιατί δεν πήρε μετάλλιο καθώς αγκαλιάζει τη νικήτρια αντίπαλό της.
  • Οι δύο Χρυσοί Ολυμπιονίκες Στέφανος και Μίλτος να δίνουν μαθήματα σεμνότητας και ήθους στις δηλώσεις τους για τις επιτυχίες τους.
  • Ο Λευτέρης Πετρούνιας με χάλκινο μετάλλιο έδινε ραντεβού στο Παρίσι για το χρυσό!
  • Το γεμάτο μηνύματα χαμόγελο του Manolo Καραλή στην τέταρτη θέση του επί κοντώ στα 21 του χρόνια.
  • Το ξέσπασμα του Ιακωβίδη με το βλέμμα στο μέλλον τού ελληνικού αθλητισμού.

Υπάρχουν μόνον θετικά και για τους 83 αθλητές και αθλήτριες που πήγαν στους Ολυμπιακούς!

Με το μεγάλο ερωτηματικό:

Πόσες επιτυχίες θα πανηγυρίζαμε χωρίς τα δύο χρόνια πανδημίας;

Χωρίς αγώνες. Χωρίς πλήρη γυμναστήρια ολυμπιακής προετοιμασίας. Με ελάχιστη υλική βοήθεια. Με συνθήκες σκληρής προπονητικής διαδικασίας;

Με αντιπάλους αρίστης προετοιμασίας και οικονομικών επαγγελματικών προδιαγραφών. Σε εγκαταστάσεις και προπονητήρια που το αποτέλεσμα των επιδόσεων τους μαρτυρούν τη διαφορά. Οπως και ο αριθμός των μεταλλίων.

Η Ελλάδα με 2 χρυσά, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο βρίσκεται στην 39η θέση μεταξύ των χωρών που κατέκτησαν έστω και εάν μετάλλιο.

Στη σκληρή μάχη αποδύθηκαν ΗΠΑ και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ολα κρίθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες. Με τις ΗΠΑ να κερδίζουν τα χρυσά μετάλλια που τους έδωσαν την νίκη με 113 συνολικά έναντι 88 της Κίνας.

Και τώρα το Παρίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου την αναγγελία παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας στο Παρίσι 2024 με τη φράση:

SITIUS, ALTIUS, FORTIUS COMMUN’S (Μαζί!)

Σαγιονάρα Τόκιο. Rigato, ευχαριστώ, Τόκιο!

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ, σύμβουλος στην Κομισιόν και αθλητικός συντάκτης στα «ΝΕΑ»