«Συνεχίζουμε να… βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση (!)». Με αυτές τις έξι λέξεις ο διευθυντής Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος περιγράφει μιλώντας στα «ΝΕΑ», τι πηγαίνει στραβά και δεν λύνεται (όσο μπορεί να λυθεί σε ένα μεσογειακό περιβάλλον) το πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος είναι ένας από τους έξι ειδικούς επιστήμονες της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα (και εκπρόσωπος των επιστημόνων).

Η Επιτροπή υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Global Fire Monitoring Center (GFMC) καθηγητή Dr. Johann Georg Goldammer συνέταξε (μετά τη φωτιά στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους) έκθεση όπου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και υπέβαλε τις προτάσεις της. Η έκθεση παραδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019 σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

  • Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά
  • Τα προβλήματα σύμφωνα με τους συντάκτες
  • Οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας που κυκλοφορούν