Για 7η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς.

Ωστόσο, αυτό που τους ανησυχεί -όπως συνέβη και στη Βαρυμπόμπη- είναι οι αναζωπυρώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε μέρη απ’ όπου πέρασε η φωτιά και να εξελιχθούν σε νέο απειλητικό μέτωπο.

Για το λόγο αυτό, σε αρκετές περιοχές επιχειρούν εξειδικευμένοι πυροσβέστες από τη Σερβία, μαζί με Έλληνες και Ρουμάνους συναδέλφους τους.

Οι Σέρβοι, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, στοχεύουν στα μικρά «καντηλάκια» που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

Έχοντας ειδικό δοχείο στην πλάτη τους, κόβουν με ειδικό τροχό τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν και ψεκάζουν τις μικρές εστίες φωτιάς, περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους για αναζωπύρωση.

Οι «πριονάδες»

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των μετώπων έπαιξαν και οι Έλληνες «πριονάδες», οι ντόπιοι κάθε περιοχής που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από τη συλλογή ρετσινιού και γνωρίζουν πολύ καλά τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες σε κάθε περιοχή.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανόν η φωτιά να είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος.