Επιστροφή στην εργασία σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με το μοντέλο των εκπαιδευτικών, δηλαδή είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με (τουλάχιστον) δύο εργαστηριακά τεστ, rapid ή ακόμα και PCR, την εβδομάδα, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ταυτόχρονα ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε νέες «ευαίσθητες» κατηγορίες δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, χωρίς προς το παρόν κλειδωμένες αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται μετά το καλοκαίρι σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας και τα ποσοστά της «Ελευθερίας».

Αυτή τη στιγμή ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή του σχεδίου επέκτασης σε όλους τους εργαζομένους του μέτρου που εξαγγέλθηκε για τους εκπαιδευτικούς, με ειλημμένη την απόφαση του Μαξίμου να εντείνει την πίεση στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων. Κυβέρνηση και επιστήμονες επιμένουν άλλωστε στις προειδοποιήσεις για «πανδημία των ανεμβολίαστων» και στις εκκλήσεις τους για εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών πριν από την είσοδο στο φθινόπωρο. Εξού και τις επόμενες εβδομάδες και ιδίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυξήσει (μέσω κινητών ομάδων κ.λπ.) τους ρυθμούς εμβολιασμού, που είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλοί, μέχρι να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο.

«Θα είμαστε αυστηροί» διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε», ενώ συνεργάτες του σχολιάζουν ότι «περνάμε πια σε νέα φάση», πιστοποιώντας συνολική αλλαγή στην οπτική του Μαξίμου για τη διαχείριση της επόμενης περιόδου. Αυτή η νέα φάση περιλαμβάνει, κατά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ανοιχτές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, Covid free κλειστούς χώρους και ελεύθερη είσοδο για τους εμβολιασμένους παντού. Και δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ούτε την κάλυψη του κόστους των rapid και PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους ούτε το εργαλείο των self tests από το κράτος. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος των αποφάσεων για τα φθινοπωρινά «πρωτόκολλα» θα κλειδώσουν εντός του Αυγούστου, έπειτα από προτάσεις της επιτροπής των ειδικών.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για είσοδο στους χώρους εργασίας και στη διασκέδαση μόνο με… εμβόλιο ή εργαστηριακό έλεγχο τελευταίου 48ώρου. Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει υπό επεξεργασία ο συνδυασμός των μέτρων για εστιατόρια, καφέ, σουπερμάρκετ και λιανεμπόριο. Γι’ αυτά είναι πιθανό να προκριθεί διαφορετικό μοντέλο. Ηδη πάντως επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ένα πρωτόκολλο σταθερού ελέγχου και για τους πελάτες σε λιανεμπόριο, ακόμα και στις αγορές πρώτης ανάγκης. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του καθηγητή και μέλους της επιτροπής ειδικών Χαράλαμπου Γώγου ότι «δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε δεξιά και αριστερά, θα πρέπει, λοιπόν, να μπούμε σε διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας».

Αυστηρά πρωτόκολλα και προτεραιότητα στους εμβολιασμένους προανήγγειλε (Παραπολιτικά 90,1) και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα την πορεία της πανδημίας για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες. «Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα είναι ο εξής: Η υποχρέωση του εμβολιασμού επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια διακινδύνευση της υγείας του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με τον μη εμβολιασμένο» είπε (ΑΝΤ1) ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ποινές στην εργασία αλλά απομάκρυνση από τον χώρο δουλειάς με αναστολή της εργασιακής σχέσης επ’ αόριστον όπως έχει αποφασιστεί για τους απασχολούμενους σε δομές υγείας και πρόνοιας που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί και αυτά τα δεδομένα, με έκδηλη την ανησυχία τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κυβέρνηση αφενός για τους αργούς ρυθμούς της «Ελευθερίας», αφετέρου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από το τέλος του Αυγούστου με την επιστροφή των εκδρομέων στα σπίτια τους. «Μην αφήνετε για αργότερα τον εμβολιασμό» είναι το σταθερό μήνυμα των επιστημόνων προς τη νεολαία και τις μεγαλύτρες (ευάλωτες στη βαριά νόσηση) ηλικίες, ενώ το ίδιο διαμηνύει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος για τα παιδιά 12-17 ετών. Μάλιστα κατά την εκτίμησή του, οι μεγαλύτερες προκλήσεις θα προκύψουν πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο – «το πρόβλημα θα υπάρξει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου», όπως λέει.