Παραμονή στο σπίτι συνιστά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία στους ογκολογικούς, ιδίως σε  όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, για την προφύλαξή τους από τον καπνό της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά – δυστυχώς – και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετούν συμπολίτες μας στα δάση, αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι εκτός κι αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη υγείας. Για προγραμματισμένη θεραπεία, συμβουλεύει οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα καλεί τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το προσωπικό τους να εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο τις αναβολές ραντεβού εξ’ αίτιας αυτού του λόγου.

Μάσκες

Σε ότι αφορά την προστασία με μάσκα, η ΕΑΕ επισημαίνει πως η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιούμε για την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5. Μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Τοξικές ουσίες

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η ΕΑΕ καλεί τους πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σ΄ αυτά.

Με ευκαιρία αυτή την καταστροφή η Αντικαρκινική Εταιρία καλεί όλους τους πολίτες να αναλογιστούν ότι τα ίδια επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία μας, προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους, δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη.