Κανένα γεγονός της Μεταπολίτευσης δεν στάθηκε ικανό να χαλάσει τα «μπάνια του λαού» – ούτε οι εκλογικές αναμετρήσεις ούτε οι διάφορες ελληνοτουρκικές κρίσεις ούτε καν η πανδημία. Εφτασε πάλι η ώρα του Αυγούστου, του μήνα που στην Ελλάδα παραδοσιακά θεωρείται μήνας ξεκούρασης και ανασύνταξης. Και αφού τα «μπάνια του λαού» δεν διακόπτονται ούτε την εποχή του Covid-19 και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μερικές βουτιές. Καθόλου τυχαία, όταν βρέθηκαν στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, κι εκείνοι για τις διακοπές τους συζητούσαν.

Ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες και μετά το κλείσιμο της Βουλής, θα επισκεφτεί παραδοσιακά τα Χανιά, ενδεχομένως και το εξοχικό του στην Τήνο. Θα βρίσκεται όμως σε ετοιμότητα, καθώς για λόγους πανδημίας ενδεχομένως να χρειαστεί να επιστρέψει στην Αθήνα. Παράλληλα, ένας πρώτος σχεδιασμός για τη ΔΕΘ ήδη βρίσκεται στα σκαριά, καθώς εκεί ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να αναπτύξει το σχέδιο για την επόμενη διετία – με δεδομένο ότι, όπως έχει πει, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η πανδημία και ο δείκτης θετικότητας μπορεί τελικά να κρατήσει τον Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα περισσότερο απ’ όσο ίσως ήταν σχεδιασμένο, όμως, όπως συμβαίνει με όλους, οι διακοπές σχεδιάζονται με βάση το καλό σενάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τις διαψεύσεις των πρόωρων εκλογών, γι’ αυτό ακόμα και τον Αύγουστο προτιμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ο ίδιος σε απόσταση μιας ώρας από το γραφείο του. Ξέρει από πείρα ότι το στοιχείο της έκπληξης είναι μεγαλύτερο όταν ο αντίπαλος πιάνεται στον ύπνο και δεν θέλει με τίποτα να του συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει διακοπές στο Σούνιο, στο σπίτι που νοικιάζει, αν και μέχρι τότε θα έχει κάνει και διάφορες νησιωτικές περιοδείες – βρέθηκε στη Μύκονο και τη Λέσβο το προηγούμενο διάστημα. Εκτός από τον γρίφο της ΔΕΘ, ο Τσίπρας στις διακοπές του θα πρέπει να λύσει άλλον έναν, πιο εσωκομματικού χαρακτήρα: πότε είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που όλες οι πλευρές περιμένουν και ως πυξίδα για την επόμενη μέρα, αλλά και ως ευκαρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών; Αν ο καιρός περάσει και εθνικές εκλογές δεν προκηρυχθούν, η πίεση θα είναι όλο και περισσότερη, παρά τα πανδημικά δεδομένα.

Η Φώφη

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρότι δεν έχει φύγει από το μυαλό και των υπόλοιπων αρχηγών, δεν μοιάζει σε κανέναν άλλο κυρίαρχο σ’ αυτή τη φάση, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, που θα έκανε δύσκολη την οποιαδήποτε συζήτηση. Η Φώφη Γεννηματά θα βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα, και αυτόν τον Αύγουστο στη Σκύρο, παρότι ακόμα δεν έχει κλείσει – οι σχετικές γκρίνιες για την κατάσταση με το νερό έγιναν, άλλωστε, στο Προεδρικό. Οι επαφές της στην Αθήνα, όμως, μέχρι τότε θα είναι μπόλικες, καθώς η δική της πρόκληση για το φθινόπωρο που έρχεται ακούει στη φράση «εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ». Παράλληλα, ο Αύγουστος θα έχει ετοιμασίες τόσο για τον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη όσο και για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Κουτσούμπας – Βαρουφάκης

Πιο χαλαρός, μιας και τα κομματικά διαδικαστικά που τον αφορούσαν έληξαν μέσα στον χρόνο, θα είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που αναμένεται να περάσει τις αυγουστιάτικες διακοπές του στο σπίτι που νοικιάζει στον Θεολόγο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, θα βρεθεί ξανά στον προορισμό που έγινε γνωστός για τις αριστερές του πολιτικές παρουσίες το 2015 – δηλαδή στην Αίγινα.