Είναι σοκαριστική η τελευταία αποτίμηση που έκανε η Eurostat για τους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον κοροναϊό. Αποδεικνύεται αυτό που όλοι ήξεραν, ότι η πανδημία που πέρασε στην ενδοχώρα της ηπείρου τους πρώτους μήνες του 2020, προκάλεσε την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων.

Χάθηκαν 534.000 άνθρωποι από τρία επάλληλα κύματα πανδημίας, το καθένα από τα οποία βρήκε τον κόσμο απροετοίμαστο αλλά και όταν τα πρώτα μέτωπα της άμυνας άρχισαν να ορθώνονται, πάλι ο ιός κατάφερε να εκπλήξει με την ευρηματικότητά του. Κληροδότησε αντίγραφα του εαυτού του με πιο κατεργασμένη μολυσματική δεινότητα, ώστε να επιβιώνει και να σκοτώνει κάθε ευάλωτο κύτταρο της διεθνικής ανθρώπινης κοινωνίας.

Πάνω στην εμβολιαστική ασπίδα

Και ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η τέταρτη γενιά του κοροναϊού, που αρνείται πεισματικά να κάνει τον κύκλο του και να αδρανοποιηθεί, επιτίθεται κατευθείαν πάνω στην εμβολιαστική ασπίδα, σα να θέλει να την αντιγράψει και να μεταστοιχειώσει τις γνώσεις αυτές στην πέμπτης γενιάς επιγόνους του, ο αριθμός των 534.000 νεκρών αποδεικνύεται δυστυχώς μεγαλύτερος αλλά και  απροσδιόριστος.

Σε αυτούς τους νεκρούς που έδωσαν τη μάχη στα νοσοκομεία και στις Εντατικές χωρίς να βγουν νικητές, υπάρχουν και οι νεκροί που υπέφεραν από κάποια χρόνια ασθένεια ή που αρρώστησαν την εποχή του κοροναϊού και δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν γιατί τα νοσοκομεία ήταν κατάμεστα.

Ηταν δύσκολες οι συνθήκες για εκείνους τους ανθρώπους που έπαθαν κάποιο καρδιακό, που ήταν θύματα τροχαίων, που εμφάνισαν καρκίνο, που έπαθαν εγκεφαλικό, που χρειαζόταν  επειγόντως να χειρουργηθούν, που είχαν όλες αυτές τις «ξεχασμένες» νόσους που οδηγούν κάθε χρόνο στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Την εποχή του κοροναϊού επιτάχθηκαν κλινικές και χειρουργεία, γιατροί και νοσοκόμες, αφού σε κάθε χώρα, τα φορεία με τους ασθενείς του ιού προσπερνούσαν κάθε άλλο περιστατικό στους διαδρόμους, έμπαιναν κατευθείαν στις ΜΕΘ.

Οταν λιγόστεψαν οι κλίνες

Ετσι, όταν λιγόστεψαν οι κλίνες για όλους τους ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από την πανδημία, ήταν αναμενόμενο πως και η ιατρική φροντίδα θα ήταν διαφορετική. Ολοι γνωρίζουν πως συνολικά στην Ευρώπη υπήρξαν έμμεσα θύματα του κοροναϊού αλλά κανείς δεν θα μάθει ποτέ τον ακριβή αριθμό. Υπήρξαν άνθρωποι που φοβήθηκαν να διακομιστούν σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Γνώριζαν πως στην κατάσταση που ήταν, αν τύχαινε να μολυνθούν, θα έφευγαν από τη ζωή μέσα σε πόνο. Εμειναν σπίτι και προετοιμάστηκαν από εκεί για το τελευταίο ταξίδι.

Σε αυτή τη μάχη, τη μεγαλύτερη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία καμία χώρα δεν έμεινε αμέτοχη, η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο αντίτιμο. Είχαν πεθάνει από τη νόσο μέχρι και την Παρασκευή, 12.7634. Πάνω από 400.000 κάτοικοι της χώρας νόσησαν.

Το τρίτο κύμα του ιού ήταν το πιο σαρωτικό για την Ελλάδα. Οι νεκροί έφταναν καθημερινά τους 100 ενώ παλιότερα 100 νεκρούς άφηνε πίσω της η επιδημία της γρίπης κατά την ετήσια ολιγόμηνη επιδρομή της. Φέτος, αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν στις ΜΕΘ, πολλαπλάσιοι ήταν διασωληνωμένοι και εκατοντάδες εκείνοι πάνω σε φορεία μεταφέρονταν καθημερινά σε νοσοκομεία. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται ευοίωνα και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι παραλλαγές του ιού δείχνουν άφθαρτες και ικανές να πλήττουν όλο το ηλικιακό εύρος.

Η εποχή της Δέλτα

Πλέον η χώρα μας αλλά και όλος ο πληθυσμός της ηπείρου που περιχαρακώνεται μόνο από νοητά για τον πανδημικό ιό σύνορα, είναι αντιμέτωπη με την μετάλλαξη Δέλτα που σχηματοποιήθηκε στην Ινδία σπέρνοντας τον όλεθρο και η οποία πλέον έχει παγιώσει τα κανάλια διασποράς της, εκεί όπου το εμβόλιο δεν έχει ακόμη πρόσβαση. Στις νεότερες ηλικίες.

Η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες προκαλεί κρύο ιδρώτα γιατί αυτές οι μολύνσεις εμφανίζονται πλέον και σε μικρά παιδιά. Ηδη την Παρασκευή, η είδηση για τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε παιδιά που ήταν κατασκήνωση σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προκάλεσε τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες γονείς. Τις πρώτες 7 μέρες του Ιουλίου 5,352 νέοι 18-39 ετών βρέθηκαν θετικοί στον ιό και 1233 παιδιά έως 17 ετών. Στα κρεβάτια των νοσοκομείων ο ιός δεν στέλνει μεσηλίκους.

Από το 1961

Τα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι το 2020, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, καταγράφτηκε  αριθμός-ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια βάσει των πρώτων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρά μείωση του πληθυσμού.

Οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν 534.000 θανάτους περισσότερους από το 2019 (+11%): οι θάνατοι από 4,7 εκατομμύρια αυξήθηκαν σε 5,2 εκατομμύρια. Αριθμός που αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τη Eurostat.

Εκπρόσωπος της Στατιστικής Αρχής, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων από το 1961, πρώτη χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των χωρών αυτών.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αλλά κυρίως στην Ιταλία (+111.700, +18%), στην Ισπανία (+75.500, +18%) και στην Πολωνία (+67.600, +17%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Αυτή η μεγάλη θνητότητα συνέβαλε στην ελαφριά μείωση του πληθυσμού της ΕΕ το 2020, ο οποίος από 447,3 εκατομμύρια κατοίκους πέρασε στα 447 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται. Το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και αυτού των θανάτων, είναι αρνητικό από το 2012 (εκτός το 2014 όπου ήταν μηδενικό) και μειώνεται από το 2016.

Από το 2001 έως το 2019, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 4%, αύξηση που τροφοδοτήθηκε κυρίως από ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Αυτό το ισοζύγιο μειώθηκε το 2020, καθώς επλήγη το ίδιο από τις συνέπειες της πανδημίας.

Υπήρξε αντίκτυπος, είτε γιατί τα σύνορα έκλεισαν, γεγονός που εμπόδισε τις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είτε γιατί άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω της απώλειας της εργασίας τους ή άλλης αιτίας», ανέφερε ο ειδικός της Eurostat Τζιαμπάολο Λαντζιέρι στη διαδικτυακή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο το βασικό στοιχείο που εξηγεί τη μείωση του πληθυσμού είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη θνησιμότητα, διευκρίνισε.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες

Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-384.000, ή -0,6% του πληθυσμού), ακολουθούν η Ρουμανία (-143.000, -0,7%) και η Πολωνία (-118.000, -0,3%).

Συνολικά, εννέα από τις 27 χώρες μέλη είχαν μείωση του πληθυσμού τους το 2020, οι άλλες 18 κατέγραψαν αύξηση: όπως η Γαλλία (+119.000, +0,2%), όπου ο αριθμός των γεννήσεων είναι υψηλότερος εκείνου των θανάτων.

Ολοι οι επιστήμονες έχουν τη βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το πρόσωπο του ιού που θα επικρατήσει στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Υπερπηδά το τείχος ανοσίας σε κοινωνίες που δεν είναι πάντα μονολιθικά ταγμένες εναντίον του. Ωστόσο το τείχος αργά υψώνεται, πολύ πιο αργά σε ηπείρους μακριά από εμάς. Θεωρητικά, κάθε επίστρωση στο τείχος ανοσίας, κλείνει κάποιο κανάλι στον εξελικτικό μηχανισμό του ιού, αποστερώντας του την ικανότητα να διαβάζει τον εχθρό του. Ορισμένοι θεωρούν ότι προς το τέλος θα ανοίξει όλα του χαρτιά, σαν μία βεντάλια μεταλλάξεων, όταν θα «καίγεται» από την ιδιοστροφορμή να βρει ανοικτή διέξοδο προς το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.