Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπό την προεδρία των Τζέραλντ Φορντ και Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο 88χρονος απεβίωσε στην πόλη Τάος στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ με τους δικούς του ανθρώπους να είναι στο πλευρό του ως την τελευταία στιγμή.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

«Με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε τα νέα για τον θάνατο του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενός Αμερικανού πολιτικού και αφοσιωμένου συζύγου, πατέρα, παππού και μεγάλου παππού. Έφυγε στα 88 του, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια στο αγαπημένο του Taos, στο Νέο Μεξικό », ανέφερε η δήλωση.

«Η ιστορία μπορεί να τον θυμάται για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του για έξι δεκαετίες υπηρεσίας στον δημόσιο βίο, αλλά για εκείνους που τον γνώριζαν καλύτερα και των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα εξαιτίας του, θα θυμόμαστε την ακλόνητη αγάπη του για τη σύζυγό του Τζόις, την οικογένεια και τους φίλους του και την ακεραιότητα που έφερε σε μια ζωή αφιερωμένη στη χώρα. »

Ο Ράμσφελντ, ιστορικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, έγινε γνωστός κυρίως ως πανίσχυρος πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ την περίοδο 2001-2006 και βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ, πριν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον αντικαταστήσει.

Είχε βρεθεί στο ίδιο πόστο και την διετία 1975-1977 υπό την προεδρία του Τζέραλντ Φορντ. Κατέχει έτσι τους τίτλους του γηραιότερου, αλλά και δεύτερου νεότερου υπουργού Άμυνας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε το 2003 με την πεποίθηση ότι θα τελειώσει σύντομα. Ωστόσο, παρά τις τρομακτικές απώλειες ιρακινών πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλών αμάχων, αλλά και Αμερικανών στρατιωτών – σαφώς λιγότερων, ο πόλεμος διήρκησε για πολλά χρόνια και η ομαλότητα δεν έχει επέλθει ακόμα στην περιοχή.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε το 2010 το τέλος του πολέμου, σε μία χώρα που ουσιαστικά διαλύθηκε.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ηγήθηκε του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας» και απομακρύνθηκε το 2006 από τον ίδιο τον Τζορτζ Μπους εξαιτίας των απανωτών αποτυχιών στον πόλεμο του Ιράκ που είχε να αντιμετωπίσει εκτός όλων των άλλων και την αντίδραση των Αμερικανών πολιτών που ζητούσαν να μπει τέλος σε έναν αδιέξοδο πόλεμο.

Ο πόλεμος του Ιράκ σε νούμερα

Ο πόλεμος άφησε πίσω του 100.000 Ιρακινούς νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν φυσικά άμαχοι.

Ωστόσο, η οργάνωση Iraq Body Count, που καταγράφει όσους θανάτους από μάχες ή επιθέσεις διασταυρώνει από δύο τουλάχιστον πηγές, μιλά για 1.366.350 νεκρούς Ιρακινούς.

Αναρίθμητοι είναι οι τραυματισμένοι και οι ανάπηροι.

Από αμερικανικής πλευράς οι νεκροί στρατιώτες ανέρχονται επισήμως σε 4.735, με πολλαπλάσιους τραυματίες.

Η χώρα ισοπεδώθηκε. Από το 2003 μέχρι και πριν την εμφάνιση του ISIS, μόλις το 20% του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, το 45% σε καθαρό νερό, ενώ το 50% είχε ηλεκτρική ενέργεια μόνο τη μισή μέρα. Το 53% του πληθυσμού ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ η εισβολή άφησε πίσω της απόλυτα διχασμένη, θρησκευτικά, την ιρακινή κοινωνία.

Ανυπολόγιστες ήταν και οι καταστροφές της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Μουσεία λεηλατήθηκαν, αρχαιολογικοί χώροι μετατράπηκαν σε χώρους στάθμευσης συμμαχικών τεθωρακισμένων, ενώ, έκτοτε, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας αποτελούν αντικείμενο λαθρεμπορίου.