Μπορεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου να καταγράφεται αισθητή μείωση των διαθέσιμων διαμερισμάτων και σπιτιών, η οποία οδηγεί τις τιμές στα ύψη, αλλά υπάρχει μία χώρα, όπου τα ακίνητα διατίθενται αφειδώς.

Ο λόγος για την Ιαπωνία, η οποία έχει ένα τεράστιο απόθεμα κενών σπιτιών κυρίως στις αγροτικές – μη αστικές περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής, τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν 8,5 εκατομμύρια σπίτια είναι «akiya». Δηλαδή, άδεια.

 

Πρόκειται κυρίως, για εγκαταλελειμμένες κατοικίες, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί για διάφορους λόγους: από φυσικές καταστροφές (τσουνάμι, σεισμοί) έως την αστικοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή, υπάρχουν ολόκληρα χωριά, τα οποία είναι στην κυριολεξία «φαντάσματα», με μηδέν κατοίκους.

Υπάρχουν δε, περιοχές -όχι πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα- όπου σχεδόν ένα στα πέντε σπίτια είναι παντελώς άδεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσφέρει ορισμένα ιδιαιτέρως ευνοϊκά προνόμια σε όσους επιθυμούν να μετακομίσουν στις ερημικές αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, παρέχονται σπίτια έναντι μόλις 500 δολαρίων εφάπαξ.

Παρά την παροχή ωστόσο γενναίων κινήτρων ιδίως οι νέοι σε ηλικία πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί στο να εγκαταλείψουν την ασφάλεια των μεγάλων πόλεων, φοβούμενοι τον κίνδυνο της ανεργίας, αλλά και της κοινωνικής απομόνωσης.

(με πληροφορίες από Business Insider)