Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς μέχρι στιγμής μόνο ένας στους επτά φορολογούμενους έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των δηλώσεων (Ε1) που είχαν υποβληθεί ανέρχονταν σε 918.915.

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις (έως το Φεβρουάριο του 2022) ή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν ήδη για παράταση.

Ωστόσο, τυχόν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα σήμαινε καθυστερήσεις στην έναρξη αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας την πρώτη δόση ακόμα και τον Οκτώβριο.

Τα στατιστικά

Τα 1.245.986 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:

– Το 26,72% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

– Το 56,48% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

– Για το 16,8% των φορολογουμένων φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

– 370.010 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

– 93.085 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.