Την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1.000, ενώ συνεχίζεται και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τους διασωληνωμένους να μειώνονται σταθερά, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαλάρωση μέτρων.

Την ίδια στιγμή, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας προχωράει με ταχύς ρυθμούς, με την Ελλάδα να σπάει εχθές το φράγμα των 7.000.000 εμβολιασμών. Μάλιστα, από σήμερα Τετάρτη, όλοι οι πολίτες άνω των 18 μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα, αναλόγως της ηλικίας τους εμβόλια.

Όλα αυτά, αναμένεται να… λύσουν τα χέρια της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει αύριο εκτάκτως και -μεταξύ άλλων- αναμένεται να συζητήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Έρχεται νέα χαλάρωση μέτρων

Η νέα δέσμη χαλάρωσης μέτρων, θα περιλαμβάνει λιανεμπόριο και τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να αυξηθεί η χωρητικότητα μέσα στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου σε έναν πελάτη ανά 16 τ.μ.

Ως προς τον Τουρισμό, η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση των επιστημόνων, προκειμένου οι ανεμβολίαστοι τουρίστες από τρίτες χώρες και από χώρες της ΕΕ, να εισέρχονται στη χώρα μας με αρνητικό rapid τεστ και όχι με αρνητικό PCR τεστ.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα εναρμονίσει το σχέδιό της και το σκέλος της, με μία ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ όταν ταξιδεύουν.

Εφόσον η επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί αύριο. Άγνωστη παραμένει επίσης η ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων, εφόσον εγκριθούν.

Έρχεται η κατάργηση των self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή, σίγουρη πρέπει θα θεωρείται η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων από τα self test.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μετά τη συνάντηση με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Άκη Σκέρτσο, σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση διενέργειας self test για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού δεν θα ισχύει από τον Ιούλιο.