Τα κρούσματα φλεγμονής στην καρδιά που καταγράφονται σε νέους άνδρες μετά τη δεύτερη εμβολίου της Pfizer ή της Moderna κατά της Covid-19 είναι περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία διευκρίνισαν πάντως πως δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί αιτιακή σχέση και η έρευνα συνεχίζεται.

Ορισμένοι άνδρες που εμφάνισαν τη διαταραχή χρειάστηκαν νοσηλεία, οι περισσότεροι όμως ανέρρωσαν πλήρως.

Τα CDC και άλλες ρυθμιστικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από τότε που το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Pfizer με κρούσματα σε νέους άνδρες.

Τα μισά και πλέον περιστατικά στις ΗΠΑ αφορούσαν άτομα 12-24 ετών, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 9% των δόσεων που χορηγήθηκαν, δείχνουν τα στοιχεία του αμερικανικού συστήματος φαρμακοεπαγρύπνισης για τα εμβόλια VAERS.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει εδώ μια ανισορροπία» γράφει σύμφωνα με το Reuters ο δρ Τομ Σιμαμπουκόρο, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας Εμβολιασμών, σε διαφάνεια που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

H συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αναφέρθηκε εντός μιας εβδομάδας μετά τον εμβολιασμό, επισήμανε.

Σύμφωνα με το VAERS, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 283 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε λήπτες 16-24 ετών. Συγκεκριτικά, μόνο 10 με 102 περιστατικά θα ήταν αναμενόμενα σύμφωνα με την επίπτωση της νόσου στον αμερικανικό πληθυσμό.

Το 80% των περιστατικών που αναφέρθηκαν στο VAERS αφορούσαν άνδρες.

Αντίστοιχα ευρήματα έδωσε το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης VSD, του οποίου τα δεδομένα δείχνουν ότι η εκδήλωση φλεγμονής στην καρδιά είναι συχνότερη μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίων mRNA.

Η Pfizer, αναφέρει το Reuters, δήλωσε πως αποδέχεται τα ευρήματα των CDC, επισήμανε ωστόσο ότι «ο αριθμός των αναφορών είναι μικρός σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί». Περίπου 130 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει μέχρι σήμερα δύο δόσεις εμβολίων mRNA.

Η Moderna από την πλευρά της ανέφερε πως δεν έχει διαπιστώσει αιτιακή σχέση.

Το θέμα προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Εμβολιασμού των CDC.