Η είδηση ξάφνιασε γιατί είναι ασυνήθιστη: η τελευταία φορά που η Φώφη Γεννηματά κατέβηκε σε συγκέντρωση ήταν σ’ αυτήν έξω από το Εφετείο, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την ημέρα της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Η επόμενη έρχεται την Πέμπτη, που η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Και είναι μια παρουσία με τριπλό συμβολισμό: απέναντι στην κυβέρνηση για τις αλλαγές που ετοιμάζει, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ειδική σχέση της παράταξης που εκπροσωπεί με τους διαμαρτυρόμενους, και απέναντι στο κομματικό της ακροατήριο, ξεκαθαρίζοντας τη γραμμή που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με την ίδια στην ηγεσία – τη γραμμή που θα ακολουθήσει, δηλαδή, εφόσον επανεκλεγεί.

Η διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το εργασιακό επιβεβαιώνει τη στάση που τηρεί το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ τα στελέχη του θεωρούν πως το περιεχόμενό του τούς δίνει επιχειρήματα για να αναδείξουν το «συντηρητικό πρόσωπο» του Μεγάρου Μαξίμου: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να προωθήσει πιο γρήγορα τις επιλογές της, τις συντηρητικές και ιδεοληπτικές της επιλογές», τόνισε πρόσφατα η Γεννηματά. «Η ασυδοσία στην κοινωνία της αγοράς γίνεται κανόνας». Από την άλλη, η ισχυρή αντιπολιτευτική παρουσία του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται πως μπορεί να απωθήσει τις κρούσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κεντροαριστερούς συνδικαλιστές, τους οποίους στοχεύει η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό για να δημιουργήσουν μια νέα συριζαϊκή κοινωνική βάση από την αρχή.

Αγνωστα πρόσωπα

Οι επαφές από την πλευρά της Κουμουνδούρου το προηγούμενο διάστημα δεν στόχευαν, άλλωστε, μόνο σε στελέχη όπως ο Συμεών Κεδίκογλου, αλλά και σε άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την πασοκική συνδικαλιστική τους εμπειρία για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η τακτική, που συνάδει με την αυτονομία του κόμματος που διακηρύσσει η Γεννηματά ώστε το ΚΙΝΑΛ να είναι «πρωταγωνιστής στην προοδευτική διακυβέρνηση», δίνει και ένα ξεκάθαρο στίγμα για την ίδια και για την κατεύθυνση που έχει το κόμμα – το στίγμα αυτό θα το αξιοποιήσει και τις μέρες που θα έρθουν, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Η μάχη για το εργασιακό χαρακτηρίζεται ως «η μητέρα των μαχών» για την αντιπολίτευση και η Γεννηματά θέλησε να κατέβει η ίδια στους χώρους εργασίας και να ζητήσει τη γνώμη των εργαζομένων για τις επερχόμενες αλλαγές, κυρίως για τη λεγόμενη «κατάργηση του οκταώρου» και την υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκανε επαφές με 30 προέδρους εργατικών κέντρων σε όλη τη χώρα και τηλεδιασκέψεις με την Ομοσπονδία και τον Σύλλογο του υπουργείου Εργασίας για τους επιθεωρητές, επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του Ρέντη και διοργάνωσε τηλεσυζήτηση με εκπροσώπους από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και της νεολαίας. Η συγκέντρωση της Πέμπτης είναι η κορύφωση της εβδομάδας για την αντιπολιτευτική προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, με τη Γεννηματά να έχει προγραμματίσει συζήτηση με εργαζομένους στο κέντρο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι για σήμερα το πρωί, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια, με την επίσκεψή της στο εργοστάσιο της ΕΑΒ για συζήτηση με τους εργαζομένους.