Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους εμβολιασμούς απέναντι στον νέο κοροναϊό, που υπόσχονται να επαναφέρουν κάποιο βαθμό κανονικότητας στη ζωή μας, δυστυχώς φαίνεται πως ξεχάσαμε τις κινήσεις που διασφάλιζαν σε έναν βαθμό την υγειονομική μας ασφάλεια πριν την εμφάνιση της Covid-19. Έτσι, στη διάρκεια του ταραχώδους αυτού ενάμιση χρόνου, σημειώθηκε σημαντική μείωση των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, η οποία όπως επεσήμανε πρόσφατα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, έχει οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό.

Και αν η κοινωνική αποστασιοποίηση συγκράτησε την εξάπλωση ξεχασμένων πια λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα, κ.ά., η επιστροφή των παιδιών σε τάξεις και παιδικές χαρές αυξάνει συντριπτικά τον κίνδυνο έκθεσής τους σε ιούς και βακτήρια. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί καλούν τους γονείς να επιστρέψουν στο ιατρείο του παιδιάτρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα checkup, αλλά και να «ξεσκονίσουν» τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχασαν κάποια πολύτιμη δόση.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή τους είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθούν ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις «παιδικές» λοιμώδεις νόσους και τους κινδύνους τους, αλλά και για τα αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που η επιστήμη μάς έχει χαρίσει για την καταπολέμησή τους.

Ασθένειες που απειλούν τα παιδιά μας

Δεν έχουν όλα τα λοιμώδη νοσήματα τη… φήμη της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Ασθένειες όπως η Μηνιγγίτιδα Β, που είναι μεν σπάνιες, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά απειλητικές, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, ενώ μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά μέσω του εμβολιασμού.

Το παράδειγμα της Μηνιγγίτιδας Β είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για μια νόσο που εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε μόλις 24 ώρες, οι οποίες αρκούν για να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και να επιφέρει τον θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στα παιδιά – που είναι πιο ευάλωτα σε αυτή – μέσα από καθημερινές κινήσεις, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα.

Τα πρώτα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β συχνά έχουν ήπια μορφή και μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, καθυστερώντας την αναζήτηση επαρκούς βοήθειας, αφού οι γονείς πιστεύουν ότι «θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει». Σύντομα, όμως, η νόσος εξελίσσεται προκαλώντας υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα.

Αν και η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, προσβάλλοντας από μωράκια μέχρι ενήλικες, τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, με τα μωρά κάτω του ενός έτους να είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Ακολουθούν τα νήπια έως τεσσάρων ετών, ενώ αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο διατρέχουν και τα νήπια και οι νεαροί ενήλικες.

Ένα στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες, ενώ ο θάνατος μπορεί να είναι η έκβαση έως και για ένα στα 10 περιστατικά.

Το σημαντικότερο; Η Μηνιγγίτιδα Β, όπως και ένα πλήθος άλλων «παιδικών» ασθενειών, μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά μέσα από την έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των δύο μηνών. Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, αν και ο εμβολιασμός για τους υπόλοιπους τύπους μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, δεν θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στη μηνιγγίτιδα τύπου Β.