Ο Ολυμπιακός έκανε το «μπαμ» και έφερε στο μεγάλο λιμάνι τον Τικίνιο Σοάρες. Έναν σπουδαίο επιθετικό, που μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό και… απίθανο τρόπο.

Μια μεταγραφή που έκανε τον γύρο του κόσμου, με τους Ερυθρόλευκους να προσθέτουν στο ρόστερ τους έναν πολύ ικανό και ποιοτικό στράικερ, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Πόρτο και το πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ενας φορ, που έχει σκοράρει 91 γκολ σε 218 αγώνες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε για μια ακόμα φορά την υπέρβαση και έφερε στον Ολυμπιακό τον Βραζιλιάνο επιθετικό, που έρχεται για να πλαισιώσει τους Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Αχμέντ Χασάν.

Ενας ακόμα Βραζιλιάνος που θα φορέσει τα χρώματα των Πειραιωτών. To10.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τους παίκτες από τη χώρα του καφέ που έπαιξαν στο παρελθόν στον Ολυμπιακό.

Αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Τζιοβάνι και Ριβάλντο, σπουδαίοι παίκτες επίσης όπως οι Ζε Ελίας, Ντούντου Σερεάνσε, Λουτσιάνο και Ραφίνια, αλλά και ποδοσφαιριστές που δεν ήταν μεγάλα ονόματα, αλλά βοήθησαν πολύ όπως ο Ντιόγκο, Σαλίνιο, Σεμπά και Γκιγιέρμε.

Τζιοβάνι

Ο,τι και να γράψει κανείς για τον Βραζιλιάνο «μάγο» θα είναι λίγο. Ενας τεράστιος ποδοσφαιριστής, που λατρεύτηκε σαν Θεός από τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Ενας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στη χώρα μας και φυσικά ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.

Ηρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999, με τους Ερυθρόλευκους να βγάζουν από τα ταμεία τους 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 12 εκατ. ευρώ) και να τον αποκτούν από την Μπαρτσελόνα.

Από το 1999 έως το 2005 πρόσφερε απλόχερα στιγμές «μαγείας» στους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά και σε όσους λατρεύουν το καλό ποδόσφαιρο, με το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών των Πειραιωτών και τον «Ζιο» να γνωρίζει την αποθέωση σε κάθε παιχνίδι.

Ντρίμπλες, τακουνάκια, γκολάρες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως την γκολάρα που είχε βάλει στον αγώνα με την Γαλατάσαραι, όταν με μια τρομερή λόμπα άφησε… άγαλμα τον Μοντραγκόν. Ηξερε καντάρια μπάλα, με τον Βραζιλιάνο να χορεύει… σάμπα και όλο το λιμάνι να τον χειροκροτεί.

Απίστευτες στιγμές από τον αγαπημένο «Ζιο» των ερυθρόλευκων οπαδών, με τον Βραζιλιάνο σταρ να γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά  του στην ιστορία του Ολυμπιακού. Στιγμές που ευτυχώς για τους νεότερους έχουν καταγραφεί σε βίντεο και μπορούν άπαντες να δουν τι παικταράς ήταν.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 207 παιχνίδια, έχοντας 97 γκολ και 29 ασίστ, ενώ με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2003/2004 βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική με 21 γκολ. Εκτός από τους Πειραιώτες, αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Μπαρτσελόνα και Σάντος, ενώ ήταν για πολλά χρόνια βασικό στέλεχος της εθνικής Βραζιλίας.

Ριβάλντο

Το… αντίπαλο δέος του Τζιοβάνι. Ο δεύτερος Βραζιλιάνος σούπερ σταρ που έφερε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός. Χωρίς αμφιβολία, ο Ριβάλντο ήταν ο παίκτης με το βαρύτερο βιογραφικό που ήρθε ποτέ στη χώρα μας. Οι Ερυθρόλευκοι τον απέκτησαν το 2004 και αγωνίστηκε με τα χρώματα των Πειραιωτών μέχρι το 2007, σκοράροντας 44 γκολ σε 101 συμμετοχές. Στα τρία χρόνια που έμεινε στην ομάδα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο νταμπλ και τρία πρωταθλήματα.

Όπως και ο Ζιοβάνι, ο «Ρίμπο» χάρισε αμέτρητες στιγμές μαγείας σε όσους παρακολουθούσαν τα παιχνίδια της ομάδας του μεγάλου λιμανιού, σκοράροντας εντυπωσιακά γκολ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Όπως αυτό με τον Αρη στον τελικό του Κυπέλλου, όταν άφησε άφωνη όλη την Ελλάδα. Γκολάρες και «μαγικές» ντρίμπλες από τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ, που… χάζεψαν τους αντιπάλους του και έκαναν τους οπαδούς του Ολυμπιακού να του χαρίσουν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα. Ένας σπουδαίος  παίκτης, που φόρεσε τη φανέλα των πρωταθλητών Ελλάδας και έκανε πολλές φορές όλο το Καραϊσκάκη να σηκωθεί όρθιο και να φωνάξει ρυθμικά το όνομά του.

Ζε Ελίας

Μπορεί να μην είχε το όνομα των Τζιοβάνι και Ριβάλντο, αλλά βοήθησε πολύ τον Ολυμπιακό και πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα.

Ο Ζε Ελίας ήρθε στην Ελλάδα το 2000, όταν οι Πειραιώτες τον απέκτησαν από την Μπολόνια. Εμεινε για τρία χρόνια στο μεγάλο λιμάνι και έπαιξε συνολικά σε 78 παιχνίδια, έχοντας 4 γκολ. Δεν ήταν βιρτουόζος, σαν τους άλλους Βραζιλιάνους. Δεν έκανε ντρίμπλες, αλλά ήταν ένας πολύ σκληρός μεσοαμυντικός, ο οποίος σε κάθε παιχνίδι έδινε τον καλύτερό του εαυτό.

Τα σκληρά του μαρκαρίσματα έχουν μείνει στην ιστορία, με τους αντιπάλους του να περνούν τα πάνδεινα απέναντί του. Εδινε λύσεις στους προπονητές του και βοήθησε τα μέγιστα στην αυτοκρατορία που έχτισαν οι Πειραιώτες τα πρώτα χρόνια του 2000.

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Ηρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1998 και έμεινε στο μεγάλο λιμάνι μέχρι το 2001. Την τριετία που φόρεσε τα ερυθρόλευκα κατέγραψε συνολικά 93 συμμετοχές, έχοντας 21 γκολ.

Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού για την γκολάρα που πέτυχε στην Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό, όταν… κεραυνοβόλησε τον Νικοπολίδη.

Ηταν ένας σπεσιαλίστας των φάουλ, με τον Λουτσιάνο Ντε Σόουζα να προσφέρει απλόχερα θέαμα με τις εντυπωσιακές ντρίμπλες και τα… κολπάκια που έκανε όταν είχε την μπάλα στα πόδια του.

Ντουντού Σεαρένσε

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός έβγαλε από τα ταμεία του 6 εκατ. ευρώ για να φέρει στην Ελλάδα τον Ντουντού Σεαρένσε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ενας τρομερός ποδοσφαιριστής, με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού να βρίσκει στο πρόσωπό του έναν πραγματικό ηγέτη.

Ο Βραζιλιάνος έγινε αρχηγός του Ολυμπιακού και τα τρία χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα των Πειραιωτών πραγματοποίησε 94 συμμετοχές, έχοντας 14 γκολ και 14 ασίστ. Επίσης, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, αλλά και ένα Κύπελλο, βοηθώντας τα μέγιστα τους Ερυθρόλευκους.

Ενας παίκτης που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς του Ολυμπιακού και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου.

Ραφίνια

Ο τελευταίος Βραζιλιάνος που ήρθε στον Πειραιά πριν τον Τικίνιο. Ενας ποδοσφαιριστής με πολύ μεγάλη καριέρα στην Μπάγερν Μονάχου, στην οποία αγωνίστηκε από το 2011 έως το 2019.

Επαιξε στον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν, περίπου για ένα εξάμηνο, έχοντας 22 συμμετοχές και μία ασίστ, πριν αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι και επιστρέψει στην πατρίδα του για την Φλαμένγκο.

Ντιόγκο

Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Ντούντου, οι Πειραιώτες προχώρησαν στην αγορά του Ντιόγκο, βγάζοντας από τα ταμεία τους 9 εκατ. ευρώ.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πίστεψαν στο ταλέντο του και έκαναν τα πάντα για τον φέρουν στο μεγάλο λιμάνι. Την πρώτη χρονιά έκανε… παπάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας 42 συμμετοχές και 16 γκολ, με πιο εντυπωσιακό αυτό απέναντι στην Μπενφίκα (5-1) για το Κύπελλο UEFA.

Η δεύτερη χρονιά δεν ήταν ανάλογη. Η απόδοσή του έπεσε αισθητά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό. Εμεινε στους Πειραιώτες μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Συνολικά έπαιξε σε 78 ματς με τα ερυθρόλευκα και είχε 23 γκολ και 14 ασίστ.

Λεάντρο Σαλίνο

Μικρός στο μάτι, μεγάλος στον αγωνιστικό χώρο! Ο Λεάντρο Σαλίνιο ήρθε στην Ελλάδα το 2013 και έμεινε μέχρι το 2016. Ένα… μηχανάκι στη δεξιά πλευρά, με τον Βραζιλιάνο να μην είναι βιρτουόζος και να μην κάνει κολπάκια με την μπάλα, αλλά να είναι ένας εργάτης στον αγωνιστικό χώρο.

Ξεχώρισε για την εργατικότητά του, το πάθος και τη μαχητικότητά του, με τον Λεάντρο Σαλίνιο να καταγράφει γεμάτες σεζόν. Συνολικά έπαιξε σε 76 παιχνίδια και είχε 7 ασίστ.

Λεονάρντο

Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για μία διετία (2008/2010) και κατέγραψε συνολικά 57 συμμετοχές, έχοντας 4 γκολ και 6 ασίστ με τη φανέλα των Πειραιωτών. Το πιο σημαντικό αυτό που πέτυχε το 2009 στο Champions League απέναντι στην Αρσεναλ για το Champions League.

Δεν έκανε ντρίμπλες, αλλά ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Με τα ανεβάσματά του έδωσε πολύτιμες λύσεις και βοήθησε την ομάδα να φτάσει σε μεγάλες νίκες, να κατακτήσει τίτλους και να γνωρίσει διακρίσεις στην Ευρώπη.

Ζούλιο Σέζαρ

Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 από την Τίγκρες και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν. Εμεινε στον Πειραιά για δύο χρόνια και είχε 63 συμμετοχές και είχε συνολικά 11 γκολ και 2 ασίστ.

Σεμπά

Δεν τον είδαμε ποτέ να κάνει εντυπωσιακές ντρίμπλες. Δεν ήταν ο κλασσικός Βραζιλάνος. Πολλοί μάλιστα αναρωτιόντουσαν εάν ήταν όντως από τη χώρα του καφέ. Παρόλα αυτά, βοήθησε σε μια δύσκολη περίοδο για τον Ολυμπιακό και αν μη τι άλλο ήταν ένας τίμιος… εργάτης και ένα χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα κάθε προπονητή που πέρασε από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Επαιξε μια γεμάτη τριετία, έχοντας 99 συμμετοχές, με 11 γκολ και 19 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Γκιγιέρμε

Ενας… σκύλος στη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε το 2018 από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έναντι 2.9 εκατ. ευρώ και πέτυχε… διάνα, με τον Βραζιλιάνο μέσο να πραγματοποιεί μεγάλες εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα και να βοηθάει πολύ την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Τη διετία που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Ενας πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής, που με την οξυδέρκειά του αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Έκλεινε τις τρύπες και δημιουργούσε ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Συνολικά έπαιξε σε 79 ματς και είχε 11 γκολ, ενώ το 2020 παραχωρήθηκε στην Αλ Σαντ έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Οι άλλοι Βραζιλιάνοι της λίστας

Ο Τικίνιο Σοάρες είναι ο 24ος Βραζιλιάνος που θα φορέσει τα χρώματα του Ολυμπιακού. Εκτός από τους παίκτες που προαναφέραμε και αποτελούν τους κυριότερους Βραζιλιάνους που αγωνίστηκαν στους Πειραιώτες, υπάρχουν επίσης αρκετοί που πέρασαν, αλλά δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Όπως ο Εντβάλντο Αλβες Τέλες, ο οποίος ήταν ο πρώτο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που έπιασε… λιμάνι. Στη σχετική λίστα βρίσκονται επίσης οι Εντου Ντρασένα, Αλεξάντρε Ντ΄Ακόλ, Βάντερσον, Λεοζινιο, Λεάντρο Πίντο, Σουμπίνιο, Φελίπε Σαντάνα, Μπρούνο Βιάνα, Ιγκόρ Σίλβα και Μπρούνο.