Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση Λουκασένκο, με την απόφασή της να απαγορεύσει τα ταξίδια των πολιτών στο εξωτερικό, ακόμη και όσων έχουν άδεια παραμονής σε χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, μέλος της αντιπολίτευσης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο δικαστήριο.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή Ελέγχου των Συνόρων της Λευκορωσίας, αυστηροποιούνται οι κανόνες εξόδου από τη χώρα, αλλά το μέτρο της απαγόρευσης είναι προσωρινό, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τις τελευταίες εκλογές και την κρατική καταστολή κάνει πολλούς πολίτες να θέλουν να φύγουν.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι έχει λάβει «πολλά αιτήματα εξόδου από τη Λευκορωσία από άτομα που έχουν επίσης ζητήσει άδεια παραμονής σε χώρες του εξωτερικού». Μόνη εξαίρεση στο μέτρο, κρατικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Βαλέρι Κοβαλέσκι, να δηλώνει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο «προχωρά σε σοβαρό περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών της χώρας να ταξιδεύουν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι λόγοι (όπως η διαμονή στο εξωτερικό) δεν επαρκούν για να μπορούν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία».

Όπως τόνισε η απαγόρευση παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και «είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου».