Δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Ζάππειο για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ πως οι προοδευτικές δυνάμεις «αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας» το 2015. Εχει μιλήσει πάλι για προοδευτισμό με άρθρο του στο περιοδικό «Our World» (Φεβρουάριος του 2020), αλλά και κατά την πρότασή του για την Κατερίνα Σακελαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η πίεση της ΝΔ και του Πρωθυπουργού στο πολιτικό Κέντρο, η δημοσκοπική καθήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η εσωτερική συζήτηση για το πώς εξελίσσεται η διεύρυνση του κόμματος, αναζωπυρώθηκαν με την ανακοίνωση για «μεταγραφή» του Συμεών Κεδίκογλου από το Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ με κοινή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην βουλευτή Ευβοίας και υφυπουργού. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει επαναλάβει σε συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και συχνά στις συσκέψεις με συνεργάτες του, πως η διεύρυνση είναι μια συνολική στρατηγική που λαμβάνει και χαρακτηριστικά κομματικών ή οργανωτικών μετακινήσεων από άλλους χώρους, τώρα όμως εδώ και ημέρες σημειώνεται γκρίνια για τον τρόπο που μεταγράφηκε ο κ. Κεδίκογλου στην Κουμουνδούρου, αλλά και τον πρότερο πολιτικό βίο του τέως βουλευτή που, όπως έλεγε χθες τέως υπουργός, «δεν συνάδει με την παράταξη».

Η κομματική βάση

Η δυσαρέσκεια βέβαια εκφράζεται κυρίως από την κομματική βάση, από μέρος του ρεύματος της Ομπρέλας και των 53+ και μέχρι την ώρα που γράφαμε δεν είχε εκφραστεί κεντρικό πολιτικό στέλεχος διαφοροποιητικά ως προς τη μεταγραφή.

Οι πληροφορίες όμως θέλουν κι άλλα μεσαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής (πολιτικά, συνδικαλιστικά αλλά και από τον χώρο της ΤΑ) και του ΚΙΔΗΣΟ να έχουν διαύλους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ παίζει κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα σε άλλους ο Χρήστος Σπίρτζης και οι τελευταίοι εξετάζουν την πιθανή τους προσχώρηση στην Κουμουνδούρου ενόψει και της προγραμματικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ηχηρό όνομα άμεσα τουλάχιστον δεν θα υπάρξει.

Καταγράφεται επίσης η άποψη μεταξύ των προξενητών για τις μεταγραφές πως το μοντέλο Συμεών Κεδίκογλου (ανακοίνωση ατομικής προσχώρησης) δεν βοηθάει και προτιμάται μια λογική «πρωτοβουλιών μελών για την προοδευτική παράταξη». Πάντως η διεύρυνση με όρους μεταγραφών δεν φαίνεται να έχει την εσωτερική επιδοκιμασία μέρους στελεχών, ενώ δεν θα είναι απίθανη η απάντηση από πλευράς της «αριστερής αντιπολίτευσης» το άμεσο διάστημα με παρέμβαση ή αρθρογραφία και με θέμα το άνοιγμα του κόμματος και τα χαρακτηριστικά του όπως εξελίσσονται σήμερα.