Σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας προχώρησε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

5,5 εκατ. εμβολιασμοί

Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι:

-Έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατ. εμβολιασμοί και το 34,20% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση.

-Πραγματοποιούνται ανά ημέρα με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7ημερών 97.336 εμβολιασμοί.

-Τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνουν τα 3,57 εκατ. Η συμμετοχή στα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει το 97%.

-Αύξηση εμβολιαστικών κέντρων και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους. Με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε περισσότερα από 1.500 ανά την επικράτεια. Ολοκλήρωση νέων εμβολιαστικών κέντρων στη Ρόδο και στην Κέρκυρα.

-Εκκίνησε η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί σε 69 νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

-Εκκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 25η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 19η θέση στη Ε.Ε. των 27.

Τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, την επαναφορά της κανονικότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ο κ. Σκέρτσος συνόψισε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα εξής:

1. Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι δύο επιπλέον βεβαιώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19, για θετικό και αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο, επίσημα έγγραφα που μπορούν να αξιοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση.

2. Εκκίνηση προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

3. Παράταση της προθεσμίας αναστολής είσπραξης και παράτασης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως τις 31/12/2021.

4. Απαλλαγή από την καταβολή του συνολικού ή του 40% του μισθώματος για τον Απρίλιο.

5. Παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ» έως 31 Μαΐου και ενσωμάτωση νέων ευνοϊκών χαρακτηριστικών στο πρόγραμμα.

6. Νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων «Επιδότηση Παγίων Δαπανών».

7. Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο 2021.

8. Παράταση για δύο μήνες της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας και τρίμηνη παράταση αποφάσεων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

9. Εξάμηνη οριζόντια παράταση, λόγω της πανδημίας, στην υποβολή της αίτησης πρώτης πληρωμής των δικαιούχων για το υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020.

10. Εκκίνηση προγράμματος ενίσχυσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παραρτημάτων Χρονίων Παθήσεων και Παραρτημάτων ΑμεΑ των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στα οποία παρέχονται υπηρεσίες κλειστής φροντίδας σε ηλικιωμένους.

11. Ανακοίνωση νέας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τους εργαζομένους στον τουρισμό και καθορισμός πλαισίου και χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών.

12. Aναρτήθηκε η Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών» – Επανεκκίνηση Εστίασης που στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

13. Θέσπιση υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, με εξαρτημένη σχέση εργασίας και πρόβλεψη δυνατότητας προμήθειας και για δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας.

14. Δια ζώσης επαναλειτουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για όλους τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ παράλληλα με τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα. Σταδιακή δια ζώσης επαναλειτουργία για Κολλέγια, Ι.Ε.Κ., Σ.Δ.Ε..

15. Παράταση σχολικού έτους έως και τις 25-6-2021 για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και τις 11-6-2021 για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

16. Λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών παροχής πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και Ψυχολογικής Υποστήριξης για υποψήφιους και τις οικογένειές τους σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

17. Δυνατότητα διενέργειας, με φυσική παρουσία, από 10-5-2021, πρακτικών ασκήσεων και από 15-5-2021, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων στα Α.Ε.Ι.. Δυνατότητα για εξ αποστάσεως ή δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα Α.Ε.Ι..

18. Οδικός Χάρτης επαναλειτουργίας των χώρων σύγχρονου πολιτισμού συνοδευόμενος από προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, για την επανέναρξη λειτουργίας των μουσείων, των θερινών κινηματογράφων και των υπαίθριων χώρων θεάματος-ακροάματος.

19. Επετράπη η διενέργεια μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης για διπλώματα οδήγησης όλων των κατηγοριών, με την προϋπόθεση της τήρησης συγκεκριμένων μέτρων ασφάλειας.

20. Λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε όσες κατηγορίες και αθλήματα, ομαδικά ή ατομικά, έχουν προγραμματισμένες διοργανώσεις κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών παίδων-εφήβων-νέων και κορασίδων-νεανίδων.

21. Καταβλήθηκε σε 1.403 δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, η β’ φάση της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Συνολικά έχουν καταβληθεί 13,268 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς

Στις δράσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ο υφυπουργός ανέφερε:

1. Κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας (Stability Programme).

2. Με το Ν 4799/2021 θεσμοθετήθηκαν η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα, η μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Οδηγίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

3. Ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας Πειραιώς, με μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

4. Ν. 4797/2021 Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες και λοιπές διατάξεις.

5. Έναρξη της τουριστικής περιόδου με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της μετάδοσης της πανδημίας, ενώ η χώρα τιμήθηκε με τη διάκριση Global Champion Award for Covid-19 Crisis Management του World Travel & Tourism Council (WTTC).

6. Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

7. Υπουργική Απόφαση για τα Πολιτικώς Εκτιθέμενα Πρόσωπα για την ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

8. Κοινή Υπουργική Απόφαση με φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

9. Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s, σε BB με θετικές προοπτικές και αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών κατά μία βαθμίδα.

10. Άντληση από τον ΟΔΔΗΧ 3 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

11. Χάρη στο πρόγραμμα Γέφυρα και στα λοιπά μέτρα στήριξης, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει σταθεροποιηθεί στα μεγέθη του Δεκεμβρίου 2020 παρά την πανδημία.