ΗΑννα Θεολόγου είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο «μικρό» όνομα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο. Η 35χρονη οικονομολόγος κατεβαίνει τελικά – και έχει σημασία το «τελικά» – με ένα μετονομασμένο, εξ ανάγκης, κόμμα μετά τη διάλυση της συνεργασίας του δικού της κινήματος Ανεξάρτητοι με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Το λογότυπο είχε ήδη σχεδιαστεί και ήταν ένα «Α», οπότε μάλλον γι’ αυτό το απότοκο του προεκλογικού χωρισμού ονομάστηκε τελικά «Αλλαγή Γενιάς». Η αιτία του διαζυγίου δεν εξηγήθηκε ποτέ λεπτομερώς, παρότι οι κυνηγοί στόλισαν με βαρείς χαρακτηρισμούς τη μέχρι τότε συνέταιρό τους και την κατηγόρησαν για εξαπάτηση. Οι υποψίες όμως στρέφονται στις διαφωνίες των δύο για τον διαμοιρασμό της γενναιόδωρης εκλογικής χορηγίας στα κόμματα από το Δημόσιο.

Η Αννα Θεολόγου εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό το 2016 με το νεοσύστατο τότε Κίνημα Αλληλεγγύη, πλέον Αλληλεγγύη – Κίνημα Ελλήνων της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους το οποίο, ας σημειωθεί, κατεβαίνει στις φετινές εκλογές συνεργαζόμενο με την ΕΛΑΣΥΝ (Κύπρου), το εδώ τμήμα της οργάνωσης του κατάδικου Γιάννη Λαγού. Η Αλληλεγγύη είχε παρουσιαστεί τότε ως ένα «ακηδεμόνευτο, πολυσυλλεκτικό κίνημα» (sic) το οποίο στη συνέχεια συνενώθηκε εξ ανάγκης με το ΕΥΡΩΚΟ, του παραιτηθέντος μετά το σκάνδαλο των διαβατηρίων τέως Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Η ήδη δημοφιλής από τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ Θεολόγου αποχώρησε τότε αίφνης και εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών, του πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα, προβάλλοντας ως εξήγηση την τουλάχιστον σιβυλλική διατύπωση «κανένα κατεστημένο δεν είναι σε θέση να ανατρέψει τον ίδιο του τον εαυτό». Ωστόσο, επικρατέστερη εξήγηση της αποχώρησης ήταν η κάθοδος ενός δημοφιλούς επίσης υποψηφίου του ΕΥΡΩΚΟ στην επαρχία της και η μείωση έτσι των πιθανοτήτων εκλογής της με τη μοναδική έδρα που φαινόταν ότι θα εξασφάλιζε το νέο σχήμα. Εξελέγη βουλευτής, έμελλε όμως να αποχωρήσει και από εκεί όταν στις Προεδρικές του 2018 η Συμμαχία στήριξε τον υποψήφιο της Αριστεράς Σταύρο Μαλά. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ήταν πως αποχώρησε μετά τον Α’ Γύρο των εκλογών και αφού ο πρόεδρος της Συμμαχίας και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας καθηλώθηκε στο 2,18%, κάτι που προδίκασε μάλλον και την τύχη του κόμματος.

Συμβατή με τον λαϊκισμό

Η παρουσία της Αννας Θεολόγου στη Βουλή ήταν απολύτως συμβατή με τον λαϊκισμό ως μόδα εποχής και συχνά αλλόκοτη. Από τη συνοδευόμενη από φωτογραφική απόδειξη δήλωσή της ότι συνάντησε τυχαία τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και μίλησαν για… 27 δευτερόλεπτα, μέχρι τα φλερτ της με τους αντιεμβολιαστές για σειρά ζητημάτων, όπως λ.χ. την ανάγκη εμβολιασμού για τα ταξίδια ή το ατόπημα της σύγκρισης των σχολικών αιθουσών με ανοιχτά παράθυρα λόγω κορωνοϊού με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και πολλά άλλα, η Θεολόγου κέρδισε με αυτή την πλεύση αναμφιβόλως αρκετούς οπαδούς αλλά και την καχυποψία των περισσότερων ψηφοφόρων οι οποίοι την ταυτίζουν με τον φωτογενή έστω λαϊκισμό και με απόψεις οι οποίες χαϊδεύουν επικίνδυνα τα ώτα του επιρρεπούς σε όλα αυτά μέρους της κοινωνίας. Το διαζύγιο με το Κίνημα των Κυνηγών αποδυνάμωσε μεν την προοπτική της Αλλαγής Γενιάς, ωστόσο η Θεολόγου θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα μπει στη Βουλή και με τις ισορροπίες όπως διαμορφώνονται, θα παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα και την επόμενη πενταετία.