Νέο κύκλο αμφισβήτησης γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca πυροδότησαν τις τελευταίες ημέρες τα νέα περιστατικά θρομβώσεων σε Κρήτη και Μυτιλήνη. Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η έναν άνδρα ηλικίας 35 ετών. Εξ αυτών, ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Οι πολίτες, όπως είναι λογικό, διαβάζοντας τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και εν αναμονή των επίσημων ενημερώσεων από όλους τους αρμόδιους φορείς φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και πολλοί εξ αυτών μάλιστα προσπάθησαν με… ευφάνταστους τρόπους να αλλάξουν το εμβόλιο και να επιλέξουν μια από τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου όλοι οι επιστήμονες που συμμετέχουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες περί αλλαγής ορίων ηλικίας, η επιτροπή εμβολιασμού αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτα στις συστάσεις της.

«Περισσότερα τα οφέλη, δεν αλλάζει τίποτα στις συστάσεις»

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, αλλά και τον εμβολιασμό, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίστηκε καθησυχαστική, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι «το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca».

«Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» είπε αναφερόμενη στις παρενέργειες του εμβολίου.

«Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν» συμπλήρωσε και τόνισε πως «η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών».

Παράλληλα εξήγησε πως «τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε σε κάποιους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.

«Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, άλλωστε το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές από αυτό το βήμα, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις».

Όμως, όπως υπογράμμισε «αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση».

Πώς συσχετίζονται οι παρενέργειες με το εμβόλιο

Αναφορικά με τα κριτήρια αυτά που θα συσχετίσουν ένα περιστατικό θρόμβωσης με τον εμβολιασμό, απαντώντας σε ερώτηση του in.gr, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι έχουν δοθεί οδηγίες και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και με ανακοινώσεις για την ενημέρωση και του κοινού και θα ακολουθήσουν οδηγίες και για τους εμβολιαζόμενους, που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη αναγνώριση».

«Εάν τώρα ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων. Και ο έλεγχος για θρομβώσεις είναι πολύ συγκεκριμένος και γνωστός στον ιατρικό χώρο.

Και φυσικά, εάν υπάρξει η συνύπαρξη και των θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.

Και οι εξετάσεις αυτές και οι πιο ειδικές, έχουν γίνει τώρα και πιο εύκολες και γρήγορες στην διεκπεραίωσή τους» κατέληξε.

Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην ομάδα 40-49

Νωρίτερα, ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) που σχετίζονται με το εμβόλιο είναι πέντε, σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης, με την αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της AstraZeneca (VAXZEVRIA) να είναι 1:181.000.

Η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, καταγράφεται με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει «σωστή» την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν κανονικά –βάσει του εν ισχύ προγράμματος– οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αιτιολογώντας την παραπάνω κρίση του, σε σχέση με το «πράσινο φως» για τη συνεχιζόμενη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, επισημαίνει, μάλιστα, πως «το όριο ηλικίας» που έχει τεθεί «είναι εντελώς συμβατικό και οριακά αυθαίρετο», καθώς τα περιστατικά στην Ευρώπη είναι τόσο λίγα που δεν παρέχουν «την απαιτούμενη στατιστική δύναμη που θα επιτρέψει να οριστεί το κατώφλι της ηλικίας με ασφάλεια» και δηλώνει πως το «εμβόλιο της ΑΖ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», όπως και εκείνα των Pfizer και Moderna.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής σε αποψινή ανάρτησή του, οι ειδικοί εκτιμούν πως περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία θα καταγραφούν και όταν ξεκινήσει η χρήση του Sputnik-V στην Ε.Ε., όμως τα συμβάντα αυτά δεν πρέπει να «επηρεάσουν την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος», συμβουλεύει.

Στο πλαίσιο αυτό κ. Γεροτζιάφας μιλά για «πολιτική ευθύνη» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών, την εκπαίδευση των υγειονομικών και την εντατικοποίηση της φαρμακοεπαγρύπνησης για την άμεση αντιμετώπιση θρομβοεμβολικών περιστατικών με θρομβοπενία.

Τέλος, ο γνωστός καθηγητής αναφέρει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι θρομβώσεις, αλλά η έλλειψη εμβολίων. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το 4ο κύμα του φθινοπώρου, αν είναι έντονο, δεν θα οξύνει απλά την υγειονομική κρίση, αλλά θα ανατινάξει την κοινωνία και την οικονομία.

Δείτε την ανάρτησή του