Η Βρετανία ανέφερε σήμερα πως είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται, τουλάχιστον δίνοντας τη συγκατάθεσή της, στο περιστατικό της εξαναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα, ωστόσο, το Λονδίνο δεν έχει ακόμη σαφείς αποδείξεις για εμπλοκή της Μόσχας.

Το επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, που κατευθυνόταν χθες από την Αθήνα στη Λιθουανία, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, με τη συνοδεία ενός μαχητικού MiG-29, για να συλληφθεί αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, ο 26χρονος Ρομάν Προτάσεβιτς, μαζί με την συνταξιδιώτισσα και σύντροφό του. Την ενέργεια αυτή πολλοί ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν «κρατική αεροπειρατεία».

Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο από ένα βουλευτή για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε: «Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη λεπτομέρεια για αυτό».

«Θα είμαι προσεκτικός στο τι θα πω σε αυτό το σημείο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτού του είδους η ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς τουλάχιστον τη συγκατάθεση των αρχών στη Μόσχα, αλλά όπως είπα είναι ασαφές ακόμη».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία» στην εξοργισμένη απάντησή της για την εκτροπή της πορείας του αεροσκάφους προς το Μινσκ.

Πάντως, δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που να δείχνουν ρωσική εμπλοκή στο περιστατικό.

Ο Ράαμπ είπε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για μια συντονισμένη απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τη σύλληψη του Προτάσεβιτς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο εξέδωσε ειδοποίηση, συμβουλεύοντας τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια της εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας με άμεση ισχύ.

«Το καθεστώς Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσει για μια τόσο απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ράαμπ στο κοινοβούλιο.

«Το σενάριο όπως αναφέρεται είναι μια σοκαριστική επίθεση στην πολιτική αεροπορία και μια επίθεση στο διεθνές δίκαιο. Συνιστά έναν κίνδυνο για πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας παντού», κατέληξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.