Σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένη στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύεται η 44χρονη, η οποία εμφάνισε θρομβώσεις, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Διοικητής νοσοκομείου: Δεν έχει διαπιστωθεί πως είναι εγκεφαλικά νεκρή

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως δεν έχουν γίνει ακόμη τα τεστ που απαιτούνται για να διαπιστωθεί ότι είναι εγκεφαλική νεκρή η 44χρονη, όπως δήλωσε το Σάββατο ο σύζυγός της.

Ο σύζυγος της 44χρονης, που αδυνατεί να πιστέψει πως ενώ η γυναίκα του έχαιρε άκρας υγείας βρέθηκε στο χειρουργείο να παλεύει για τη ζωή της, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως μίλησε στα τρία ανήλικα παιδιά τους και τους είπε ότι πρέπει να ετοιμάσουν την κηδεία της μητέρας τους.

Ο φάκελος της έχει σταλεί στον ΕΟΦ

Επισήμως δεν υπάρχει ακόμη συσχέτιση της βλάβης στην υγεία της γυναίκας με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ και πρόσθεσε ότι ο φάκελός της έχει σταλεί στον ΕΟΦ για να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση.

Από πού μπορεί να προέρχεται η ραγδαία επιδείνωση

Την ίδια ώρα στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε καθηγητής Αιματολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σχολιάζοντας κατά πόσο η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 44χρονης μπορεί να προέρχεται από τον εμβολιασμό της, και δίνοντας απαντήσεις σε γενικότερες απορίες γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

«Έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται, οι συνάδελφοι στην Κρήτη είναι απόλυτα ικανοί για να βρουν την αιτιολογία. Αν υποθέσουμε ότι είναι το γνωστό σύνδρομο θρομβώσεων με κακή εξέλιξη, έχουμε 1-2 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες, και δυστυχώς είναι ένα μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μαζικούς εμβολιασμούς. Πριν από κάποιες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα κείμενο από ειδικούς στις θρομβώσεις που εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά. Αυτό που έχει σημασία όταν βλέπουμε τα πράγματα σε επιδημιολογική βάση, είναι ότι με τους εμβολιασμούς το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ο κίνδυνος», είπε ο κ. Γεροτζιάφας σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης.

«Από την 5η έως και την 28η ημέρα από τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης»

«Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό, ούτε να παίρνει όλος ο κόσμος μετά τον εμβολιασμό του ασπιρίνες και αντιπηκτικά. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου παράγεται αυτό το σύνδρομο της θρομβοπενίας, είναι μέρος της φυσιολογικής άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είχε πάθει προηγούμενη θρόμβωση. Η περίοδος που κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αυτό το σύνδρομο είναι από την 5η μέχρι την 28η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί κανείς αν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, να πρηστεί το πόδι ή το χέρι, να μην αισθάνεται καλά για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τότε θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης στο γιατρό και ο γιατρός να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε το σύνδρομο, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η θεραπεία του», εξήγησε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια»

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ίδιος τόνισε ότι «Όταν κάνουμε μια παρέμβαση στον οργανισμό δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάποιο κακό. Αυτό ισχύει γενικά στην ιατρική. Το εμβόλιο είναι μια παρέμβαση στον οργανισμό. Για αυτό πρέπει να μετράμε το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια».

Αναφερόμενος στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας, που αναφέρει ότι συνίσταται ο εμβολιασμός για τις γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ προτείνεται η χρήση εμβολίων mRNA χωρίς να αποκλείονται άλλοι τύποι εμβολίων, ο κ. Γεροτζιάφας είπε ότι «Επιτέλους βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση. Στην Ελλάδα υπάρχει η παρεξήγηση ότι ο εμβολιασμός θα πλήξει το αγέννητο παιδί μιας εγκύου. Η κύηση είναι μια κατάσταση φυσιολογική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση, σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Όταν μια γυναίκα πάθει κοροναϊό έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε ΜΕΘ αν είναι έγκυος».

Σχετικά με το πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι στη Γαλλία έχει οριστεί ένα διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσηση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες.

Τέλος, αναφορικά με το αν πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει περάσει κάποιο αυτοάνοσο, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη, ωστόσο καλό είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο θέμα να συζητούν με τους γιατρούς τους πριν τον εμβολιασμό τους για να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Το προσωρινό πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΦ για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό

Την Πέμπτη 20 Μαΐου συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ με αντικείμενο τα 3 περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca για κορωνοϊό στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN TV, οι επιστήμονες της επιτροπής κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων όσον αφορά στην περίπτωση του 35χρονου αλλά και της 44χρονης γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ. Επίσης συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος.

Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετική σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία σε μέλη της επιτροπής όσον αφορά στη συχνότητα των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μαρτυρίες από ανθρώπους με επιπλοκές στον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα δύο μαρτυρίες κατέθεσαν η Ιωάννα Αλυσανδράτου και ο Αλέξανδρος Μεταξάκης για τις επιπλοκές που αντιμετώπισαν από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, παρόλα αυτά, και οι δύο επισήμαναν τη σημασία των εμβολίων και την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεών τους.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Αλυσανδράτου «με το δεύτερο εμβολιασμό έπαθα περικαρδίτιδα. Είμαι και πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με πνευμονική υπέρταση, και διεκδικήσαμε τον έγκαιρο εμβολιασμό μας, καθώς ανήκω σε ευπαθή ομάδα. Με Pfizer έκανα εμβόλιο βάσει πρωτοκόλλου για τις ευπαθείς ομάδες».

Στον πρώτο εμβολιασμό, τόνισε η κ. Αλυσανδράτου, δεν είχα κανένα σύμπτωμα μόνο τον κλασικό πόνο στο χέρι στη δεύτερη δόση στις 24 ώρες ξεκίνησε ένας έντονος πόνος στο στέρνο που με ανησύχησε. Ήταν πόνος εμφράγματος, πολύ έντονος πόνος. «Έχει να κάνει με το ξεκίνημα της περισυλλογής του υγρού όπως εξηγήσανε οι γιατροί του Ωνασείου και μετά υποχώρησε. Δεν χρειάστηκα να νοσηλευτώ, υπήρχε πόνος μόνο κατά την εισπνοή και την εκπνοή έγιναν εξετάσεις πήρα πρωτόκολλο θεραπείας και πήγα σπίτι μου».

Όπως ανέφερε, «χθες με τον έλεγχο που έκανα στο Ωνάσειο, το περικαρδικό υγρό συνεχίζει να υπάρχει, είναι ξεκάθαρα επιπλοκή από το εμβόλιο. Παίρνω αγωγή και θα επανεξεταστώ την Τετάρτη».

«Ο εμβολιασμός ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, είναι δεδομένο ότι είναι όχι απλά χρήσιμος, αλλά αναγκαίος» υπογράμμισε πάντως η κ. Αλυσανδράτου.

Έπαθα διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Από πλευράς του, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης δήλωσε ότι είχε πάθει διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca πρώτα στο πόδι και μετά στην καρωτίδα. Έκανα χειρουργείο στις 10 Μαΐου και μετά την επέμβαση εμφανίστηκε δεύτερη θρόμβωση στην καρωτίδα. Ζορίστηκα πολύ. Είχα φοβηθεί, υπήρχε αφόρητος ο πόνος. Ούτε παυσίπονα με έπιασαν. Κατά τη διακομιδή μου από Ιεράπετρα μέχρι Ηράκλειο μού είχε χορηγηθεί και μορφίνη και δεν κατάλαβα τίποτα… Πονούσα σα να μην μου είχαν χορηγήσει μορφίνη».

Ο κ. Μεταξάκης εξήγησε ότι «στην αρχή ένιωσα κάψιμο πίσω στη γάμπα μου θεώρησα ότι ήταν κάποιο τράβηγμα, μέσα σε 3 με 4 λεπτά δεν μπορούσα να νιώσω το πόδι μου καν». Φαρμακοποιός που τον εξέτασε είπε στον κ. Μεταξάκη ότι μάλλον πρόκειται περί θρόμβωσης. Στην καρωτίδα βρέθηκε η θρόμβωση από τον καθηγητή αγγειοχειρουργικής κ. Κοντοπόδη (ΠΑΓΝΗ), ο οποίος τη βρήκε απλά ψηλαφίζοντας.

«Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πριν εμβολιαστώ θα το σκεφτόμουν ίσως πιο ώριμα αν γνώριζα την εξέλιξη» ανέφερε, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που συνέβη σε μένα, δε σημαίνει ότι θα συμβεί στον καθένα».

Λινού: Δυστυχώς παρενέργειες συμβαίνουν σε ορισμένα άτομα

Για τα περιστατικά θρομβώσεων μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Όταν έχουμε πολλά εμβόλια που προκαλούν πολλές και διαφορετικές παρενέργειες σε πολλούς ανθρώπους, θα ήταν καλύτερο να υπάρχει η ευχέρεια στους πολίτες να επιλέγουν εμβόλιο, με την συμβουλή και του γιατρού τους», είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1  σχετικά με τις θρομβώσεις και στην Ελλάδα μετά από τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι «δυστυχώς παρενέργειες συμβαίνουν σε ορισμένα άτομα».